Onderzoek naar afwijzen Tozo-aanvraag

AMSTERDAM De gemeente gaat onderzoeken hoe de situatie is van mensen die zijn afgewezen voor de Tozo-regeling.

0
1368

De gemeente Amsterdam gaat onderzoek doen onder de mensen die steun hebben gevraagd via de Tozo-regeling en zijn afgewezen. De gemeente wil meer te weten te komen over hun situatie. Van de 23.635 goedgekeurde aanvragen zijn er 1.667 afgewezen.

Elke week geeft de gemeente Amsterdam een kort overzicht van de gevolgen van de corona-crisis. Onder het kopje ‘sociale kwetsbaarheid’ was er deze week vooral aandacht voor de Tozo-regeling voor zzp’ers. In totaal zijn op dit moment 41.261 aanvragen Tozo ingediend. Eind deze week (12 juni) waren 23.635 toekenningen aan Amsterdammers verstrekt. De branches waaruit de meeste aanvragen komen zijn: cultuur, dienstverlening, taxi/vervoer en horeca.

Afwijzingen

Raadslid Martens (VVD) heeft in de vorige commissie gevraagd of de Tozo aansluit op de behoeften van de doelgroep. Ook is zij benieuwd naar de de afwijzingen. De meeste aanvragen leiden tot een toekenning. Het aantal afgewezen aanvragen is op dit moment 1.667. De meest voorkomende redenen van afwijzing zijn: te hoog of toereikend inkomen (47,9%), studiefinanciering (17,2%) of aanvraag Tozo door partner (14,8%).

Onderzoek

Op dit moment hebben we nog te weinig informatie om meer te kunnen zeggen over de situatie van deze Amsterdammers, aldus de gemeente in de brief aan de gemeenteraad. ‘We willen daarom onderzoek laten doen onder de mensen die Tozo hebben aangevraagd en zijn afgewezen om meer te weten te komen over hun situatie (financiële situatie, woonlasten, hoe zien zij hun toekomstperspectief). Daarbij zullen we ook de aanvragen analyseren die na 1 juni binnenkomen voor Tozo 2 en onderzoeken wat de gevolgen kunnen zijn voor de toekomstige aanvragen Bbz en bijstand.’

Zorgen over zelfstandigen

Als de Tozo ophoudt per 1 oktober is de verwachting dat een deel nog steeds ondersteuning nodig heeft bijvoorbeeld door middel van de bijstand, maar dat blijft afwachten, aldus de gemeente. ‘We gaan er in elk geval vanuit dat na de afloop van de steunmaatregelen veel zelfstandigen nog steeds onze hulp nodig hebben, in welke vorm dan ook.’

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in