Mijn hobby – Ninjitsu

Mijn hobby, de maandelijkse rubriek in MUG Magazine waarin lezers over hun hobby vertellen

0
1570

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

Tekst en beeld Vanessa Vijzelman

Don is opgegroeid in de jaren tachtig, het decennium van de ninja films. Hij raakte in de ban van ninja’s. Don ontdekte ninjutsu op zijn veertiende en was gelijk verkocht, sindsdien is hij er nooit mee gestopt. “Ik vond de training bij The Iga Warrior veel prettiger dan daarvoor op de judoschool.”

Ninja’s leren zowel met blote handen als met wapens vechten. Vol trots laat Don zijn wapens zien. “Dit is een katana, het zwaard dat ook door de samoerai wordt gebruikt. Dit houten type heet een bokken, puur bedoeld voor training.” Dan pakt Don een sikkelvormig wapen, waarmee hij vechtbewegingen laat zien. “Dit is een kama, het werd oorspronkelijk gebruikt om gras en onkruid weg te kappen. In de ninjutsu worden veel landbouwwerktuigen als wapens gebruikt, omdat ninja’s vroeger ook boer of ambachtsman waren. De samoerai daarentegen, stonden veelal in dienst van de keizer en leefden volgens erecodes, daardoor moesten ze soms ninja’s inhuren voor het vuile werk”, legt Don uit. “Toch vochten ninja’s vooral tegen onrecht. De meeste keizers waren dictators die het volk onderdrukten. Via spionage bij de hogere klasse en gevechten tegen de samoerai voorkwamen ninja’s gruweldaden tegen het volk.”

Ninjutsu bestaat tegenwoordig uit verschillende stromingen. Het laatste wapen die Don laat zien is de han-bo, dat is een één meter lange houten stok. Don en zijn mede-ninja’s krijgen eerst een half uur conditietraining, daarna een uur vechttechnieken. Don raakt nooit uitgeleerd, er valt nog veel te behalen zoals de laatste band. “Bovendien is het onderdeel van mijn leven geworden. Het heeft me gevormd tot wie ik ben.”

www.theigawarrior.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in