Mondkapjes steeds meer verplicht in hoofdstad

AMSTERDAM De hoofdstad heeft de anti-corona-maatregelen flink aangescherpt.

0
518

Het aantal besmettingen in de regio Amsterdam-Amstelland is ‘enorm gestegen’, zo liet de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema de gemeenteraad vrijdag weten. Daarom zijn de anti-coronamaatregelen flink aangescherpt.
Inmiddels is veiligheidsregio Amsterdam Amstelland op het hoogste risiconiveau – ernstig –aangeland. In de week van 21 tot en met 27 september is het aantal besmettingen met 15 procent gestegen, vergeleken met de week daarvoor. In genoemde week bleek uit testen dat 2.192 Amsterdammers met het coronavirus zijn besmet. 60 mensen moesten met corona-klachten in het ziekenhuis worden opgenomen en 13 mensen belandden op de intensive care.

Stadsdeel Nieuw-West voert de ranglijst aan met 441 besmette bewoners. Voor de GGD was dat aanleiding om op Plein ’40-’45 een extra testplek te openen, die zeven dagen per week open is. Wie (milde) klachten heeft die op corona kunnen duiden, kan zich op verschillende plekken in Amsterdam, waaronder in de RAI, laten testen. Een afspraak maken kan via 0800-1202 of online via coronatest.nl.

Sneltest
Nu duurt het nog 48 uur voor de uitslag van de test bekend is, maar de GGD experimenteert op de RAI-testlocatie met een sneltest, die binnen drie kwartier uitsluitsel kan geven. Mocht de sneltest even goed werken als de huidige test, dan zal de sneltest er op grote schaal komen. Bij de RAI is een aparte teststraat ingericht voor onderwijs- en zorgpersoneel met klachten. Zij kunnen zich daar dagelijks tussen 9 en 12 uur laten testen. De GGD hoopt het aantal testen in de stad komende week uit te kunnen breiden van 3.000 naar 4.000 per week.
Het virus verspreidt zich vooral binnen de leeftijdsgroep 19-30 jaar, maar inmiddels is er in alle leeftijdsgroepen een flinke stijging te zien. Hierdoor neemt het risico toe dat het virus zich naar kwetsbare groepen verspreidt. Om die reden adviseert Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland  dringend om in àlle openbare binnenruimten een mondkapje te dragen. Het kabinet is er nog steeds niet van overtuigd dat mondkapjes nou zo veel helpen tegen het virus, maar redeneert dat àlle beetjes helpen. Door een mondkapje te dragen, herinneren we elkaar er aan dat er een virus rondwaart.

Wat zijn binnenruimtes?
Met openbare binnenruimten worden de volgende plekken bedoeld: winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden en benzinestations, maar ook restaurants, café’s, theaters en concertzalen. Op je zitplaats mogen de kapjes weer af. Ga je naar een kapper, pedicure of fysiotherapeut, dan dienen zowel  dienstverlener als klant een mondkapje te dragen. Middelbare scholieren moeten ook aan het mondkapje, niet in de klas, maar in de gang en in de aula.
Maureen van der Pligt van FNV Uitkeringsgerechtigden heeft gemeenten gevraagd gratis mondkapjes aan minima uit te delen. Of in ieder geval vijf wasbare mondkapjes van stof te verstrekken, zoals de gemeente Rotterdam al doet. Van der Pligt: ‘Dat zou heel veel mensen wat lucht geven.’

Houd afstand
Verder gelden nog steeds de volgende regels: houd waar mogelijk 1,5 meter afstand, ontvang maximaal drie mensen extra in huis, blijf thuis bij klachten, was je handen vaak, hoest of nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en gooi die na gebruik meteen weg. Wie 70 jaar of ouder is, of een kwetsbare gezondheid heeft, krijgt het advies extra voorzichtig te zijn.
Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat ècht niet anders kan. Als op een werkplek tòch een besmetting plaatsvindt, kan die plek voor 14 dagen dicht. Eet- en drinkgelegenheden hebben een inloop tot 21:00 uur, om 22:00 uur moet de zaak gesloten zijn. Sportkantines zijn dicht. Sportwedstrijden, zowel van de amateurs als de profs, vinden plaats zonder publiek. Niet noodzakelijke reizen worden zoveel mogelijk ontraden.

Mondkapjes
Eén van de plekken waar mondkapjes inmiddels verplicht zijn, voor iedereen vanaf 13 jaar, is de bibliotheek.  Voor het openbaar vervoer gold die verplichting al. Senioren en Amsterdammers met een minder goede gezondheid krijgen het advies in de rustige ochtenduren langs te komen. Bij de centrale bibliotheek aan het Oosterdok gaat het om maandag tot en met vrijdagochtend, van 8 uur tot half tien. Bij de overige bibliotheekvestigingen gaat het om dinsdag, donderdag en vrijdag tot 11 uur ’s ochtends. Wie niet tot de kwetsbare groepen behoort, wordt vriendelijk verzocht daar rekening mee te houden.

Het Parool heeft een overzicht gemaakt van alle plekken in de stad waar mondkapjes inmiddels verplicht zijn, zoals winkels, musea, theaters, bioscopen, ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dat overzicht is hier te vinden. https://www.parool.nl/amsterdam/waar-is-een-mondkapje-verplicht-in-amsterdam~bcfba1f8/

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in