Marian met haar Perzische kat © Sodis Vita

Huisdieren kosten klauwen met geld. Het zal de honden- of kattengek allemaal een worst wezen. 4 oktober is het Dierendag. MUG Magazine laat Amsterdammers over hun lievelingsbeesten aan het woord.

Poezenvrouw in dienst van haar kat

Marian van Hooft (58) is alleenstaand en woont samen met twee Perzische katten: Buddha (3) en Kizmet (5). “Ik ben opgegroeid met katten en heb ze altijd leuk gevonden. Ze komen op je af, geven een kopje en zijn niet slaafs. Zeg tegen een kat niet ‘af’, want ze hebben een eigen karakter. Bij een hond ben je een baas en bij een kat ben je personeel. Een kat kijkt je aan van: wordt het niet eens tijd dat ik eten krijg. Je maakt de kattenbak schoon en je loopt achter ze aan om ze van de kast, de aanrecht en de tafel te jagen. Of ze krabbelen je meubels stuk.”

Haar eerste kat kreeg Marian op haar twintigste. “Ik woonde bij iemand in en beschikte over twee kamers. Het was een ongekende vrijheid. Tot mijn achttiende zat ik elf jaar in een internaat, daar was ik gewend om onder een dak te leven met honderden mensen en me te houden aan tientallen regels. Je staat daarna plots alleen in een ingewikkelde maatschappij, maar Guppie gaf mij houvast door zijn onvoorwaardelijke liefde. Ik had gezelschap en een kat om voor te zorgen. Katten zijn mijn beste maatjes. Ze zijn altijd blij om je te zien, zelfs als je een slecht humeur hebt.”

Uit dierenliefde ontfermde Marian zich over een getraumatiseerde kat. “Spike was een zwerfkat en je zag aan zijn blik dat er veel angst in zat en dat hij de kat uit de boom keek. Met veel liefde en geduld zag ik hem opbloeien en ging hij donderjagen zoals normale katten dat doen. Hij toonde zijn liefde door op het toetsenbord te springen en mijn aandacht te vragen of op mijn arm te zitten, dan kon ik hem lekker wiegen.”

Marian werd op haar tweeëndertigste ziek en belandde in de wao. “Misschien dat ik daarom instinctief aanvoel dat dieren iets mankeren, want later blijkt vaak dat mijn katten een ziekte hebben. Ik heb er veel verloren aan nierproblemen, hartfalen en bloedziekte. Van de zestien katten die ik heb gehad, heeft alleen Buddha niets.

Kizmet was pas 3,5 maand en bleek gebitsproblemen te hebben. Zijn gebit en kaak staan scheef waardoor kiezen, tanden en hoektanden vanwege ontstekingen moesten worden getrokken. Veel mensen zullen dat te duur vinden en hun huisdier op straat zetten, maar ik vind dat als je een huisdier neemt, je er goed voor moet zorgen.”

Als het moet, steekt Marian haar laatste centen in haar katten. “Kizmet is geopereerd aan een te smal neusgat, als gevolg van die scheve kaak en ik moet hem vaak neusdruppels geven tegen chronische ontstekingen. Drie weken geleden was de laatste operatie, z’n vierde. Ik schat dat die scheve kaak me alles bij elkaar al €1.500,- heeft gekost. De laatste operatie was voor het verwijderen van z’n kleine tandjes onder en boven en een hoektand. Dat zijn kosten die ik niet in één keer kan dragen, daarom probeer ik tot een afbetalingsregeling met de dierenarts te komen. En in geval van nood kan ik bij vrienden terecht.”

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in