Mijn hobby – Cueca dansen

Mijn hobby, de maandelijkse rubriek in MUG Magazine waarin lezers over hun hobby vertellen

0
1691
Mijn hobby september 2019 - Cueca dansen | © Fred van der Zee
Mijn hobby september 2019 - Cueca dansen | © Fred van der Zee
Tekst Vanessa Vijzelman | Beeld Fred van der Zee

Roberto Espinoza en Barbara Stravers dansen samen de cueca (spreek uit: ’kwikka’). Ze treden op met hun groep Newen Copihue en geven ook les in folkloristische dansen uit Latijns-Amerika. Cueca is een Chileense folkloristische dans, ook wel gezien als de nationale dans van Chili. De Chileense Espinoza had er niets mee toen hij in Chili opgroeide.

“Tijdens optredens op school danste ik andere folkloristische dansen, maar nooit de cueca omdat die werd opgedrongen als nationale dans door dictator Pinochet. Dat was een bepaalde soort cueca, namelijk die van de ‘huasos’ (boeren) die ook in cueca-clubs in Santiago werd gedanst. Pas op mijn 24ste kwam ik erachter dat er 192 soorten cueca zijn en ben ik de dans juist enorm gaan waarderen toen ik al in Nederland woonde. Ik merkte dat er veel vraag was naar cueca-optredens en lessen in Nederland, dus ben ik me gaan specialiseren. Elke Chileense regio heeft zijn eigen stijl en klederdracht.”

Stravers had Espinoza leren kennen in hun studententijd. Ze hield zich vooral bezig met de PR en administratie van de dansgroep. Stravers: “Ik wilde nooit meedoen met dansen, maar er was eens een danser tekort in een les. Ik ben ingesprongen en vond het heel leuk. Uiteindelijk ben ik ook cueca gaan leren en het bevalt me goed.”

Cueca-muziek is herkenbaar aan de baslijn en het gitaarritme en heeft zijn eigen geluid. Het favoriete cueca-nummer van het danspaar is La Sebastiana. Stravers: “Ik vond de pasjes in het begin het moeilijkst, de choreografieën zijn vrij simpel.”

Wie cueca wil leren kan terecht op copihue.nl

Op 18 en 19 september wordt in Chili de onafhankelijkheid gevierd waarbij veel cueca wordt gedanst. In Amsterdam wordt deze dag op 21 september gevierd in CanDance Studio, Isolatorweg 28 met Chileense hapjes, drankjes en activiteiten voor de hele familie.

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in