Mijn hobby – Calisthenics

Mijn hobby, de maandelijkse rubriek in MUG Magazine waarin lezers over hun hobby vertellen

0
2554
Mijn hobby april 2019 Calisthenics ©George Maas/Fotonova
Mijn hobby april 2019 Calisthenics ©George Maas/Fotonova
Tekst Vanessa Vijzelman | Beeld Fred van der Zee

Laura (31) heeft een kantoorbaan, doet vrijwilligerswerk en sport bijna elke dag. “Ik word echt chagrijnig als ik vier dagen niet heb gesport. Na een dag thuiszitten, wil ik eruit om calisthenics te doen.” Calisthenics betekent letterlijk ‘mooie kracht’ en is een soort fitness. De oude Grieken kenden het al. De huidige variant is op straat ontstaan, in de arme wijken van New York onder jongeren die geen geld hadden om naar de sportschool te gaan.

De sport is een wereldwijde hype en is voor veel mensen een leefstijl. “De oefeningen bestaan uit freestyle tricks en acrobatiek. De oudere variant lijkt meer op krachttraining.”

Laura beoefent de sport op professioneel niveau, inclusief internationale wedstrijden. “Maar de meeste mensen doen het in een rustiger tempo in een calisthenics-park in de buurt om lekker fit te blijven en gratis te bewegen. Iedereen kan calisthenics doen, je hoeft niet lenig te zijn.”

Calisthenicsoefeningen vind je in apps zoals Madbarz, maar er is volgens Laura ook heel veel op YouTube te vinden. “Via de communities op de sociale media kun je ook in contact komen met andere beoefenaars, voor als je meer wilt leren of samen wilt trainen.”

Laura gaf vorig jaar tijdelijk training aan een divers groepje mensen bij haar in de buurt. “Veel mensen hebben moeite om te gaan sporten, maar als eenmaal de mentale knop is omgezet dan wordt het ‘gewoon doen en er voor gaan’. Je ziet ze dan echt met sprongen vooruit gaan. Met calisthenics kun je veel bereiken: afvallen, betere conditie of meer spiermassa.”

In Amsterdam zijn er meer dan twintig plekken voor calisthenics:
www.calisthenics-parks.com

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in