Mijn hobby – Vinylverzamelaar

Mijn hobby, de maandelijkse rubriek in MUG Magazine waarin lezers over hun hobby vertellen

0
1319
Mijn hobby februari 2019 Vinylverzamelaar ©Fred van der Zee
Mijn hobby februari 2019 Vinylverzamelaar ©Fred van der Zee

Tekst Vanessa Vijzelman  |  Beeld Fred van der Zee

Eva Cleven, radio-dj en tv-presentatrice, stond als veertienjarig meisje voor de platenbak in een tweedehandswinkel in Wageningen op zoek naar een verjaardagscadeau voor haar -vader. Ze stuitte op een album van Ray Charles, waarvan het openingsnummer Hit the Road Jack nu door de speakers klinkt in haar Amsterdamse appartement. “Ik kocht de lp van mijn zakgeld, voor 2 euro. Mijn vader was er erg blij mee, maar toen ik het huis uit ging, heb ik die plaat gekaapt en dat vond hij prima. Hij had zijn eigen favorieten.”

Na het kopen van de eerste plaat heeft Eva (32) zich ontpopt tot vinylverzamelaar pur sang. De eerste plaat die ze cadeau kreeg, is van de rapper en king of grime Dizzee Rascal. “Ik was echt gek op de rapstijl die deze boy neerzette met zijn zwaar Britse accent en vlotte stijl.”

Eva heeft een brede muzieksmaak, van Dizzee Rascal tovert ze de sfeer in haar huiskamer om naar een jaren zeventig café door Welcome to the Canteen op te zetten. Haar vinylcollectie staat in een grote hutkoffer. “Symbolisch, want voor mij is muziek luisteren net als tijdreizen en wereldreizen. De muziek kan je in gedachte naar alle hoeken van de wereld brengen, afhankelijk van je muziekcollectie.”

Eva heeft in haar platen-collectie nog wat klassiek, diverse elektronische muziek, jazz, brass, (neo)soul, disco, hiphop, reggae en pop. Bekende namen als The Beatles, Diana Ross en Michael Jackson ontbreken evenmin. Eva presenteert radioprogramma’s op FunX, waardoor ze veel weet van de nieuwste muziek, maar ze koopt zelf bijna geen nieuwe platen. “Anders wordt het een dure grap. Meestal ga ik naar de kringloopwinkel, daar kost vinyl een prikkie. Mijn platenspeler heb ik trouwens ook tweedehands gekocht, voor 15 euro. Hij doet het nog uitstekend.”

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in