Migranten krijgen extra uitleg corona-vaccinatie

AMSTERDAM De gemeente gaat meer voorlichting geven aan migranten over de corona-vaccinatie.

0
1096

De gemeente Amsterdam gaat zich in de voorlichting over een corona-vaccinatie extra op migranten richten, omdat deze groep zwaar door corona wordt getroffen.

Amsterdammers met een Turkse, Marokkaanse, Ghanese en Surinaamse achtergrond komen relatief vaker in het ziekenhuis terecht als gevolg van COVID-19. Dat blijkt uit een brief die wethouder Simone Kukenheim naar de gemeenteraad heeft gestuurd.
Deze bevolkingsgroepen lopen twee tot vier keer vaker een corona besmetting op. En er overlijden anderhalf keer méér mensen aan dan bij overige groepen Amsterdammers.

Het stadsbestuur vindt het belangrijk dat juist mensen met een migratie-achtergrond goede voorlichting krijgen over de voors en tegens van een coronaprik. Dat gebeurt al met  voorlichtingscampagnes op straat, maar ook op bijeenkomsten met buurtmoeders, moskeeën en kerken.

Ook organiseert de GGD online talkshows en coronacolleges op scholen voor voortgezet onderwijs. Er komt een meertalige vaccinatiespreekuur van een GGD-arts om laagdrempelig vragen te kunnen stellen. Voor laaggeletterden zijn er flyers in diverse talen en ‘spraakberichten’.

Gedaald

Intussen is in héél Amsterdam –  en in de omliggende gemeenten – het aantal besmettingen met Covid-19 (corona) met 42 procent gedaald. Dat heeft de Veiligheidsregio laten weten.

Het aantal door corona veroorzaakte  ziekenhuisopnames wordt met 59,9 per 1 miljoen inwoners nog wel ‘zeer ernstig’ genoemd, maar het aantal coronabesmettingen is gedaald naar 166 per 100.000 inwoners. Die afname vindt in alle stadsdelen plaats.

De meeste kans om met het virus te worden besmet heb je als je tussen de 19 en 30 jaar bent. Het aantal besmettingen in de groep boven de 70 jaar blijft zeer laag en neemt ook flink af in de groep 60 tot 70 jaar. Dat komt omdat steeds meer mensen worden gevaccineerd.

Inmiddels is  iedereen die is geboren tussen 1967 en 1970 voor een coronaprik uitgenodigd. Dat gaat met Janssen (één prik) of Pfizer en Moderna (twee prikken). Ook mensen die vòòr 1955, of in de periode 1961 t/m 1966 zijn geboren, kunnen zich nog steeds voor een prik met Pfizer of Moderne aanmelden via coronavaccinatie-afspraak.nl.
Daarnaast krijgt ook iedereen met een medische indicatie tussen de 18-59 jaar via de huisarts een uitnodiging om zich bij de GGD te laten prikken. Hier is een actueel overzicht te vinden van wie wanneer voor vaccinatie in aanmerking komt .
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in