Meer jongeren krijgen schuldhulp

AMSTERDAM De gemeente heeft vorig jaar meer jongeren met schulden geholpen.

0
691

De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar 1.118 jongeren hulp bij hun schulden aangeboden. Dat zijn er 225 meer dan in 2019.

188 jongeren begonnen vorig jaar aan een traject om schuldvrij aan hun toekomst te beginnen. De gemeente biedt hen dit traject aan omdat jongeren door schulden, en de stress die dat met zich meebrengt, eerder problemen krijgen met opleiding, werk of inkomen. Hierdoor komen ze bijvoorbeeld niet voor een huurwoning in aanmerking, als die er al is.

Met de nieuwe aanpak worden jongeren aan een coach gekoppeld. Samen maken ze een plan. Jongeren krijgen twee jaar de tijd om werk of een opleiding te vinden. Is dat gelukt, dan scheldt de gemeente een deel van hun schuld kwijt.

De Kredietbank Amsterdam koopt de schulden bij de schuldeisers op en zet het bedrag dat overblijft om in een sociale lening. De jongeren houden daarmee maar één schuldeiser over: de Kredietbank Amsterdam.

Jongeren blijken wel wat aan zo’n traject te hebben, blijkt uit een tussentijds evaluatie. Ze kunnen namelijk pas verder met hun leven als hun schulden zijn opgelost, maar minstens zo belangrijk is dat ze hierdoor minder schuldenstress ervaren. Daardoor kunnen ze weer aan andere dingen denken.

Dat jongeren vanaf achttien jaar extra kwetsbaar zijn voor schulden, komt vaak omdat ze vanaf die leeftijd verantwoordelijk zijn voor hun geldzaken. Eén verkeerde beslissing, bijvoorbeeld door de zorgverzekering of het telefoonabonnement niet te betalen, kan dan grote gevolgen hebben. Daarom worden er niet alleen méér lessen ‘financële educatie’ in het voortgezet onderwijs gegeven, maar krijgen jongeren die nèt achttien zijn geworden ook een verjaardagskaart met handige tips voor als ze volwassen worden. Ook ouders ontvangen een brief met tips.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in