Jesira oefent voor haar C-diploma. © George Maas/Fotonova

Jesira (10) zit op diplomazwemmen via het Jeugdfonds Sport Amsterdam

Carina Luijk is de moeder van Jesira. “Op de school van Jesira vertelde de ouder- en kindadviseur over diverse organisaties die hulp bieden aan Amsterdamse kinderen. Ik heb samen met Jesira de mogelijkheden besproken en haar opgegeven voor diplomazwemmen. Ik vind het belangrijk dat je goed kunt zwemmen in een waterrijk land als Nederland. Stel dat je in het water komt of je speelt buiten en iemand duwt je in het water, dan is het goed om je te kunnen redden.”

Jesira vindt zwemmen zo leuk dat ze aan het oefenen is voor haar C-diploma: “Ik leer borstcrawl en duiken, ook vanaf de plank en dat is best spannend. Ik leer ook om de bodem van het zwembad aan te tikken en doe dat met mijn ogen open, het lukt me om mijn adem in te houden.

‘Ik heb twee kinderen uit het water gered’

Later als ik groot ben wil ik in zee zwemmen in Kameroen met familie en vrienden, mijn moeder komt daar vandaan. Ik ben al een keer in Kameroen geweest en heb er twee kinderen uit het water gered. Een meisje ging in het diepe gedeelte van het zwembad zwemmen, maar ze kon niet goed zwemmen. Ze riep om hulp en ik ben naar haar toe gezwommen. Ze is op mijn rug geklommen en ik ben snel met haar naar de kant gezwommen. Een andere keer zag ik dat een meisje de rand van het zwembad losliet, terwijl ze niet kon zwemmen. Ik ben naar haar toegegaan. Ze heeft me een hand gegeven en ik ben met haar naar het ondiepe deel van het zwembad gezwommen. In mijn klas kan niet iedereen zwemmen, dat is jammer want als alle kinderen zouden leren zwemmen dan kan er niemand meer verdrinken.”

Chardayne (9) zit op dansen via het Jongerencultuurfonds Amsterdam

Chardayne oefent een nieuwe danspas © Erik Veld

Sheila Liefeld is de moeder van Chardayne. “Op de voorschool van Chardayne kregen we een folder vol met activiteiten voor kinderen. Chardayne is artistiek aangelegd en zingt thuis, en speelt toneel. Ik ben op internet gaan zoeken en kwam uit bij de Jeugdtheaterschool in het Bijlmerparktheater.

Ik heb Chardayne opgegeven en ze heeft die toneellessen met veel plezier gedaan. De theaterschool viel helaas gelijk met zwemles en daarom besloten we iets anders voor haar te gaan zoeken. We zagen een dansvoorstelling van We are on the Move. Chardayne vond het meteen leuk en ik heb haar aangemeld.

Ik vond haar eerst een stijve hark, maar na een jaar dansen begon ik het verschil te zien. Ze beweegt soepeler en heeft meer gevoel voor ritme. Het is goed om al op jonge leeftijd te wennen aan bewegen. Dansen is belangrijk in de strijd tegen obesitas en ook goed voor de sociale contacten. Chardayne heeft aan het dansen al een paar vriendinnen overgehouden. Ze is niet meer dat verlegen kind en heeft meer zelfvertrouwen.”

‘Mijn droom is om een beroemd danser te worden’

Chardayne houdt van dansen: “Je kan een fout maken tijdens het dansen maar dat geeft niet, zolang je er maar voluit voor gaat. We leren afrodance en hiphop en we dansen op leuke liedjes. We leren de qwara- en de poco-beweging, die laatste doe je met je voeten. Mijn droom is om een beroemd danser te worden en dat ik er van kan leven. Mijn moeder denkt dat het me gaat lukken, maar sommige pasjes vind ik lastig. Vooral een draaiende beweging is soms moeilijk, want je weet niet precies waar je uit komt. Ik let goed op en ben nog nooit gevallen.

“Ik denk nog tien jaar nodig te hebben om de danstop te bereiken, dat voelt niet als een lange tijd, want als je iets graag wilt maakt het niet uit hoe lang het duurt.”

 

Instanties die zich richten op het bestrijden/verlichten van armoede onder Amsterdamse kinderen, plus landelijke initiatieven

A. Amsterdam

Big Brothers Bis Sisters Amsterdam Maakt betekenisvolle matches tussen volwassen vrijwilligers en kinderen/jongeren die leven onder de armoedegrens of in eenoudergezinnen, in de leeftijd van 5 tot 18 jaar.

Het Fort Biedt kinderen uit sociaaleconomisch kwetsbare gezinnen een programma om hun vaardigheden te vergroten.

IMC Weekendschool laat jongeren kennismaken met professionals uit verschillende vakgebieden, om samen op een positieve manier een wereld te ontdekken waarmee ze anders niet snel in aanraking komen.

Jeugdfonds Sport Amsterdam Biedt financiële steun aan Amsterdamse kinderen van 2-18 jaar die lid willen worden van een sportclub of een zwemdiploma willen behalen. 06 2007 4161
jeugdfondssport.nl/amsterdam (zie hiernaast)

JINC Amsterdam Helpt kinderen tussen de 8 en 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt om de kansengelijkheid te vergroten.
020 506 3780 jinc.nl/ons-werk/regio/amsterdam

Jongerencultuurfonds Amsterdam Betaalt contributie/lesgeld voor 1 culturele activiteit per jaar voor 2-18-jarigen bij krappe financiën. Kijk voor lessen op kunstvol.nl 06 8379 9753 ma, di, do 10.00-13.00 uur jongerencultuurfonds.nl (zie hiernaast)

Leergeld Amsterdam Geeft kinderen van 4 tot 18 jaar de kans om mee te doen aan een activiteit op school of daarbuiten. 020 774 9025 ma-vrij 09.00-12.00 uur leergeldamsterdam.nl

advertentie Regenboog Groep

Samen Is Niet Alleen (SINA) Ondersteunt via projecten mensen die leven in armoede.
020 244 1972 (ma, di, do 10.00-12.00 uur en
13.00-16.00 uur) stichtingsina.nl

Stadspas Biedt de mogelijkheid om spullen te kopen met de Stadpas van uw kind. Dat geld heet het kindtegoed. amsterdam.nl/kindtegoed

Studiezalen Geeft kinderen onder begeleiding ruimte om te leren en zich te ontwikkelen.
020 215 7054 studiezalen.com

The Money School Verrijkt kinderen van 8 tot 18 jaar met financiële educatie voor een succesvolle toekomst. 020 893 2481 themoneyschool.nl

Weekend Akademie Ondersteunt jongeren en hun ouders bij de ontwikkeling van hun mogelijkheden, vaardigheden en talenten, om zo hun kansen in de maatschappij te vergroten.

B. Landelijk

Kinderen van de Voedselbank Zet zich in ­tegen kinderarmoede. kinderenvandevoedselbank.nl

Resto VanHarte (KinderResto) Leert kinderen over gezond eten en een gezonde levensstijl.
restovanharte.nl/wat-wij-doen/kinderresto

Sam& (Samen voor alle kinderen) Biedt schoolreisjes, sporten, muziekles, een verjaardag vieren of een dagje uit aan alle kinderen. Sam& is een samenwerkingsverband van Leergeld ­Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job.
010 307 5909 amenvoorallekinderen.nl

Stichting Babyspullen Zamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maakt daar babystartpakketten van voor ouders in financiële nood. Gratis verkrijgbaar via diverse instanties.

Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes Verzorgt kinderfeestjes voor kinderen in armoede. De kinderfeestjes worden buitenshuis georganiseerd, zodat de ouders ontzorgd worden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in