Tekst Marianne Goet | Beeld Sandra Hoogeboom

Drie dagen per week is Rob vanuit Pantar gedetacheerd bij het archief van de Rechtbank. Daar maakt hij dossiers gereed voor langdurige opslag. Heel secuur beschrijft hij zijn werkzaamheden. “Nietjes en paperclips moeten uit de dossiers en ik verwijder ook de post-its, want lijmresten zijn slecht voor het papier. Daarna schoon ik het dossier op. Dat houdt in dat bepaalde documenten eruit moeten en worden vernietigd. Zo zijn de dossiers klaar om langdurig het archief in te gaan. Daar worden ze soms meer dan honderd jaar bewaard.”

Opschonen

Hoe belangrijk dit opschonen is, wordt wel duidelijk uit de cijfers die Rob vol trots voorschotelt. “Het archief van de Rechtbank bestaat uit meer dan 50 kilometer dozen, dat is de afstand van Amsterdam tot Den Haag! Met ons opschoonwerk brengen we 50 dozen terug tot ongeveer 25. Dus daarmee bespaar je flink wat ruimte.”

Dagritme

Rob werkt al heel wat jaren bij Pantar. Maar zijn huidige werk voor de afdeling digitalisering vindt hij veruit het leukst. “Ik voel me gewaardeerd en de sfeer is goed. Mijn teamleiders zijn altijd in voor een grap en weten me tegelijkertijd ook weer een schop onder m’n kont te geven als het nodig is.” Heel open vertelt hij over periodes waarin het minder goed met hem ging en hij gewoon maar in bed bleef liggen. “Maar die tijd is voorbij. Ik heb mijn leven nu goed op de rails. Voor mij, en eigenlijk voor iedereen, is een dagritme heel belangrijk. Op tijd naar bed, zorgen voor voldoende rust en een zinvolle dagbesteding. Als dat zou wegvallen, dan zou dat niet best voor mij zijn. Daarom hecht ik er zoveel waarde aan dat ik hier mag werken.”

Eeuwig

“Zal ik nog even uitleggen hoe we bij Pantar ook voor andere opdrachtgevers grote archiefklussen doen?” Rob praat enthousiast verder over het verwijderen van nietjes, ezelsoren en het scanproces. Morgen gaat hij bij de Rechtbank weer zijn uiterste best doen om alles zo netjes mogelijk voor de komende eeuw te bewaren, precies zoals hij in de eed heeft beloofd.

met medewerking van Pantar

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in