Vergroening van het belastingstelsel

0
874

Het verzoek van de Participatieraad minima een energietoeslag te geven ter compensatie van de stijgende energiekosten wees de gemeente Amsterdam af. Jammer, maar energiekosten zijn maar een deel van het probleem. Steeds meer mensen hebben moeite met de kosten voor levensonderhoud. Een verhoging van minimumlonen en uitkeringen is dan ook meer dan op zijn plaats. Vandaar dat ik de FNV-actie om de minimumlonen naar 14 euro per uur te verhogen van harte ondersteun. De daaraan gekoppelde uitkeringen stijgen dan ook.

Toch wil ik iets opmerken over de energiekosten. Die stijgen vooral door de almaar hogere energiebelasting. Die werd ooit ingevoerd om mensen bewuster met energie om te laten gaan om zo het milieu te ontlasten. Maar in plaats van dat extra geld van energiebelasting te gebruiken om huizen te isoleren, is het vooral gebruikt om het belastingstelsel te hervormen (lees: lagere belastingen voor bedrijven en rijke patsers). De bij de invoering van de energiebelasting veel gehoorde leus “Vergroening van het belastingstelsel” spreekt boekdelen.

En hoe kun je bewust met energie omgaan als je in een slecht onderhouden en niet geïsoleerde woning zit. Je wilt het toch enigszins warm hebben. Energiebelasting is een extra kostenpost. Geen nood. De overheid komt u tegemoet. En gaat huizen isoleren. Dat had dus kunnen worden betaald uit die belasting, maar ja, dat geld zit al in de zogenoemde vergroening van het stelsel. Maar hoe wordt dan die isolatie betaald? Door de huur te verhogen. Isolatie wordt gezien als geriefverbetering. Maar geen paniek, bij een minimuminkomen krijgt u huurtoeslag.

Maar door al die energiebesparende maatregelen ontvangt de overheid op den duur minder energiebelasting. Minder inkomsten betekent bezuinigen. Misschien wel op de huurtoeslag? Oeps. Het ergste is dat door toepassing van bovenstaande trucjes het draagvlak voor milieu-reddende maatregelen afneemt.

Jacques Peeters is spreekuurmedewerker
van de Bijstandsbond

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in