Ibrahim Saleh (37) uit Eritrea doet al vrijwilligerswerk sinds hij in het AZC verbleef. Inmiddels woont hij als statushouder in Amsterdam Noord en ook daar doet hij vrijwilligerswerk. Via de organisatie Warm Welkom helpt hij nieuwe statushouders uit vooral Eritrea hun weg te vinden in Amsterdam.

Klik op de eerste foto hieronder voor de hele fotostrip

Toen Ibrahim Saleh enkele jaren als vluchteling uit Eritrea naar Nederland kwam, ontpopte hij zich als talenwonder. Naast Tigrinya – de voertaal van Eritrea – spreekt hij Arabisch, Engels en leerde snel Nederlands. Al in het asielzoekerscentrum begon hij met tolken en ging daar als vrijwilliger mee door in allerlei organisaties.

In deze reportage volgt Sake Rijpkema Ibrahim, terwijl hij met een groep statushouders het stadsdeelkantoor in Noord bezoekt. Zij krijgen er voorlichting over hoe de overheid werkt en wat die ook voor hen kan betekenen. Daarna gaan ze naar Broedplaats De Modestraat voor een kopje koffie, een rondleiding in de kledingruilwinkel en informatie over een workshop naaien. Warm Welkom begon zomer 2016 vanuit een Huis van de Wijk in Amsterdam-Noord. Daar bleek dat veel nieuwe statushouders wel wat hulp konden gebruiken om in Noord de weg te leren kennen en zich daar thuis te kunnen voelen. Warm Welkom probeert door het organiseren van activiteiten ook contacten te leggen tussen buurtbewoners en de nieuwkomers. Na een succesvol pilot-project is het nu een stichting die werkt vanuit diverse locaties in Noord. Wie ook wil helpen statushouders een warm welkom te geven in Noord kan een mailtje sturen.

MUG-fotograaf Sake Rijpkema brengt sinds het najaar van 2018 vrijwilligers in beeld. Zo geeft hij de mensen achter het vrijwilligerswerk een gezicht. De fotoreportages vallen op door hun intimiteit. Mensen die andere mensen helpen, met vaak alledaagse dingen. Soms omdat ze niet kunnen laten waar ze goed in zijn, ondanks pensionering of werkloosheid. Zoals de ex-docent elektrotechniek Herman Grajer die als energiecoach voor stichting !WOON actief is. Of Bas Rozeboom, die een creatieve middag verzorgt in het Dr. Sarphatihuis in de Roetersstraat in Amsterdam-Centrum.

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA). Aan nieuwe vrijwilligers is altijd behoefte.

Fotograaf Sake Rijpkema heeft zelf ook de nodige ervaring als vrijwilliger. Zo fotografeerde hij al eerder, in de jaren negentig, als vrijwilliger voor maandblad MUG. De reeks reportages – die van groot fotovakmanschap getuigen – worden regelmatig aangevuld met nieuwe afleveringen. Iedere aflevering laat zich bekijken als een stripverhaal.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in