Huurachterstand sneller voor de rechter in Amsterdam

0
798

De rechtbank in Amsterdam is dit jaar begonnen met speciale zittingen voor mensen met een huurachterstand. Zo willen de Amsterdamse kantonrechters het aantal ontruimingen van huurwoningen verminderen. Hiervoor werken de rechters samen met woningcorporaties en schuldhulpverleners.

De kantonrechters zien dagelijks de gevolgen van problematische schulden. ‘Mensen met grote financiële problemen zakken vaak steeds dieper weg in de schulden en verliezen dan het overzicht.’ Juist deze kwetsbare groep krijgt te maken met oplopende betalingsachterstanden. Schulden verergeren door rente, incassokosten, boetes en griffierechten, aldus de rechters.

Vonnis

De rechtbank begon in 2018 een proef om zaken waarbij ontruiming van een sociale huurwoning dreigt, sneller voor de rechter te brengen. Betrokken deurwaarders zijn hierover positief. Mensen komen afgesproken betalingsregelingen gemiddeld goed na. Doordat een zaak snel wordt behandeld, loopt de huurachterstand minder snel op. De werkwijze is sinds begin dit jaar ingevoerd onder de naam Huurzittingen Amsterdam.

Als de huurder naar de zitting komt, komt de zaak meteen inhoudelijk op tafel. Op de zitting zijn ook schuldhulpverleners aanwezig die meedenken over een regeling. Als er een betalingsregeling uitkomt, dan krijgt de huurder een vonnis. De huurder moet de regeling nakomen en de lopende huur betalen. Als hij/zij zich hieraan houdt, volgt er geen ontruiming.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in