Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken in de supermarkt zijn het afgelopen jaar duurder geworden. We betalen gemiddeld 4 procent meer hiervoor dan een jaar eerder. Dit is de sterkste prijsstijging in ruim tien jaar tijd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijzen voor consumenten voor alle goederen en diensten waren in 2019 gemiddeld 2,6 procent hoger dan in 2018. Dit is de grootste prijsstijging sinds 2002. De prijsstijging in Nederland het afgelopen jaar, was ook een van de hoogste in de eurozone, aldus het CBS. In 2018 werden consumentengoederen 1,7 procent duurder.

In restaurants, cafés en bedrijfskantines stegen de prijzen vorig jaar met 4,6 procent (in 2018 nog 2,4 procent). Oorzaak is de verhoging vorig jaar van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Eten en drinken vallen onder dit tarief.

Verder steeg de prijs van energie flink. Elektriciteit was vorig jaar gemiddeld 17,7 procent duurder dan in 2018. De prijs van gas steeg gemiddeld 10,6 procent. Goedkoper werden thuiszorg, mobiele telefonie en audio- en video-apparatuur.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in