Hoekstra en Wiebes, zet in op duurzame toekomst

0
684

Door Femke Roosma

Vorige maand presenteerden de Amsterdamse coalitiepartijen (GroenLinks, D66, PvdA en SP) een groot investeringsplan om sterker uit de crisis te komen. Een plan om te werken aan sociaal, duurzaam herstel van onze stad, die veel te lijden heeft van de coronacrisis, en aan financieel herstel van de gemeentefinanciën die als gevolg van de crisis zowat door hun hoeven zijn gezakt. In diezelfde week presenteerden de heren Hoekstra en Wiebes een ‘nationaal groeifonds’.

Veel mensen keken vol spanning uit naar de dit zogenoemde Wopke en Wiebesfonds. Een flinke pot geld die de potentie zou kunnen hebben om de grote crisissen van onze tijd aan te pakken: de coronacrisis, de klimaatcrisis, de wooncrisis en de toenemende ongelijkheid in ons land. De planbureaus en de Nederlandsche Bank adviseerden om vooral werk te maken van verduurzaming. De Raad voor de leefomgeving en de SER gaven ook aan om niet alleen te kijken naar economische groei, maar juist naar brede welvaart.

Maar daar komt helaas niets van terecht. In plaats daarvan krijgen we een ‘groeifonds’ dat enkel let op het bruto binnenlands product en dat de precieze invulling van belangrijke keuzes overlaat aan een comité van oud-bestuurders van grote multinationals. Er is geen enkel oog voor verduurzaming, bredere welvaart of het verkleinen van de ongelijkheid in ons land. Het fonds is daarmee een schoolvoorbeeld van verouderd, maar bovenal onhoudbaar economisch denken van rechts partijen.

Waar dit kabinet kiest voor de logica van de oude destructieve economie en belangrijke keuzes voor onze toekomst overlaat aan lobbyisten van het grote bedrijfsleven, kiezen we in Amsterdam voor een ander pad in deze crisistijd. We kiezen voor anticyclisch investeren in een ander soort economie, in verduurzaming, in onderhoud van de stad, in de bouw, in vergroening van onze openbare ruimte en in de culturele sector.

We investeren niet alleen méér maar ook sneller. Die investeringen leveren nu direct en indirect werk op en creëren vertrouwen in de sectoren om zelf ook te blijven vernieuwen en investeren. We creëren zo’n 4.500 banen per jaar door te investeren in zonne-energie, warmte, klimaatadaptatie, renovatie en een duurzaam MKB. Ook investeren we in de wijken, om burgers te ondersteunen bij wat ze doen voor de stad. Jongerenwerk en sociale initiatieven zorgen voor draagkracht een veerkracht. In coronatijd zijn informele sociale netwerken onmisbaar gebleken.

We moeten naar een economie die niet meer afhankelijk is van massatoerisme en van vervuilende bedrijven. Waarin het geld dat wordt verdiend, niet wordt weggesluisd naar anonieme aandeelhouders. We moeten naar lokaal verankerde economieën, waar kleine ondernemers meer worden gesteund, waar mensen meer zeggenschap hebben over hoe het geld wordt verdiend en wie profiteert.

Dit alles doen we binnen een gemeentebegroting die financieel sluitend moet zijn. Als dan de Rijksoverheid, die wel onbeperkt tekorten kan laten oplopen en zelfs geld toe krijgt als ze leent, niet de keuzes durft te maken die nodig zijn voor een duurzame toekomst, is dat niet alleen teleurstellend. Het is ook funest voor de toekomst van ons hele land. Wopke Hoekstra en Eric Wiebes, trek je wat aan van je planbureaus, de Nederlandsche Bank, van experts en van burgers. Verbind jullie namen aan een fonds dat Nederland echt vooruithelpt. In Amsterdam laten we zien dat het kan! Zet in op duurzaam, sociaal en breed herstel.

Femke Roosma is fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in