© Sandra Hoogeboom

Een verkeersboete of een contract met rare voorwaarden. Bij de juridische jongerencoaches van Volksbond Streetcornerwerk kunnen jongeren met juridische vragen hulp en informatie krijgen. Coach Titus Benschop hield een dagboek bij van zijn week.

Dinsdag 8 september

Ik word wakker van een ringtone die maar doorgaat. 07.00 uur. Gisteren het geluid van mijn werktelefoon vergeten uit te zetten. Aan de telefoon een paniekerige jongen. Hij is zonder rijbewijs gaan rijden in de auto van zijn neef en is tegen de lamp gelopen. De politie heeft de auto in beslag genomen. Maar zijn neef heeft die auto nodig voor zijn werk. Ik rek me uit en ga aan het bellen. Een paar telefoontjes later kan de neef zijn auto komen ophalen.

Nu ik toch wakker ben, ga ik maar gelijk aan de studie. Ik doe een master staats- en bestuursrecht op de dagen dat ik niet werk. Tussen de middag bereid ik mijn werk van morgen voor. Ik kijk welke afspraken ik morgen heb en bel ze na. Om ze te herinneren aan de afspraak. Niemand neemt op, maar er belt wel een jongere terug. Daarna duik ik weer de boeken in.

Woensdag 9 september

In de ochtend is het op kantoor lekker rustig. De meeste jongeren willen of kunnen (door school) pas ’s middags afspreken. Dus kan ik in alle rust een bezwaarschrift uitwerken. Een dakloze jongen heeft eindelijk een huis gekregen. Maar zijn verzoek om bijzondere bijstand is afgewezen. Daar gaan we tegen in beroep want hoe moet hij anders zijn huis inrichten?

Ik heb ook Instagramdienst. Elke dag plaatsen we een tegel met korte en heldere informatie over een juridische kwestie die van belang is voor jongeren. Ik wil iets doen met de beslagvrije voet. Dat is het deel van je inkomsten waar de deurwaarder geen beslag op mag leggen. Het is een heel gepuzzel om dat kort en simpel op een tegel te krijgen.

Tussen de middag bel ik de jongen met wie ik die middag een hoorzitting heb bij de gemeente. Hij is ten onrechte beschuldigd van de verkoop van lachgas. De jongen blijkt in Almere te zitten voor een sollicitatie. Gelukkig kan ik de zitting nog verzetten.

In mijn rondje organisaties bellen, blijkt dat er bij jeugdhulporganisatie IMD in Geuzenveld net een jongen zit met een vreemde boete. Ik spring op de fiets en even later zit ik naast een jongen die net een boete heeft gekregen voor hinderlijk gedrag. Een feit uit februari en hij heeft geen idee waar het over gaat. We gaan ermee aan de slag.

In de middag neem ik samen met de jongere het bezwaarschrift door dat ik die ochtend heb geschreven. Dat kan de deur uit.

Na het eten even naar welzijnsorganisatie Dock waar een tafel vol jongeren op me zit te wachten. We praten over boetes en over contracten. De geintjes vliegen over tafel. “De derde boete is gratis toch?”

Donderdag 10 september

Teamvergadering! We bespreken ingewikkelde gevallen. Een collega bereidt altijd iets over jurisprudentie voor. Een rechterlijke uitspraak waar wij iets aan kunnen hebben. Deze keer over een coronaboetezaak. Daar krijgen we regelmatig mee te maken omdat jongeren er niet altijd de ernst van inzien.

Vrijdag 11 september

Ik begin de dag met een gesprek met het ROC locatie Westpoort. Daar draaiden we voor de corona-crisis altijd spreekuur. Vanwege de corona-maatregelen moet de samenwerking tijdelijk op een andere manier worden vormgegeven.

Dan heb ik een gesprek met de stagebegeleider van mijn stagiaire. Het gaat goed, dus het is een prettig gesprek.

In de middag komt een meisje langs met een van onze veldwerkers. Ze wilde graag dat hij meeging omdat ze bang was dat ze haar probleem niet zou kunnen verwoorden. Ze wil haar arbeidscontract laten controleren omdat er rare dingen in staan. In sommige sectoren ondertekenen jongeren contracten die helemaal niet rechtsgeldig zijn. Ook zien we nogal eens dat jongeren hun contract nooit gekregen hebben. Heel onhandig als er een conflict is. We nemen rond werk niet alleen juridische stappen. Als een jongere ergens graag wil blijven werken, proberen we te bemiddelen. Dan bel je om te vragen hoe het volgens de werkgever zit en herinner je ze aan bepaalde rechten.

Als er een rechter aan te pas moet komen, houdt onze hulp op. Dan dragen we een jongere over aan een advocaat. Als het over kleine bedragen gaat, is dat meestal niet de moeite waard. Dan kost het te veel om je recht te halen en komen werkgevers ermee weg.

Tussendoor krijg ik nog een appje van een jongen die vraagt waarom hij bij een hoorzitting moet zijn. We hadden alles toch al opgeschreven in het bezwaarschrift? Een hoorzitting is juist een kans om je verhaal te laten horen, leg ik uit.

Nog een afspraak te gaan. Hij had er al moeten zijn. Ik ga maar even bellen. Je moet flexibel zijn in dit werk. We werken met jongeren die moeilijk te bereiken zijn. Daar steek ik graag wat extra moeite in.

Heb jij een vraag voor de juridisch jongerencoach? Bel of mail voor een afspraak: 06 1290 8965 of jjc@vbscw.nl. De JJC is actief in Nieuw-West en Oost.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in