Pejo met de drie verkozen cartoons

MUG Magazine-cartoonist Peter de Vries (54), beter bekend als Pejo, behoort tot de honderd beste politieke tekenaars van 2020.

Bij de centrale bibliotheek van de OBA op het Oosterdokseiland zijn momenteel 100 door een jury uitverkoren politieke tekeningen te zien. Bijzonder is dat Pejo (zijn pseudoniem is een samentrekking van zijn voornamen Peter en Jos) met maar liefst drie cartoons op de tentoonstelling vertegenwoordigd is.

Pejo, die al sinds april 2007 voor MUG Magazine tekent, is uiteraard zeer verheugd dat zijn werk op de tentoonstelling van de Inktspotprijs hangt. ”Ook al win je de vakprijs niet, toch is het leuk om met drie cartoons bij de beste honderd politieke tekeningen van 2020 te eindigen. Om te merken dat je werk van een bepaald niveau is, dat het gewaardeerd wordt. Bovendien zijn het meestal cartoonisten van de grote bladen, zoals de Volkskrant, Trouw en NRC, die in het zonnetje worden gezet, maar nu krijgt ook een blad als MUG Magazine exposure.”

De uitreiking van de jaarlijkse Inktspotprijs, die dit jaar door Trouw-tekenaar Len Munnik werd gewonnen, vindt traditioneel in het Haagse debatcentrum Nieuwspoort plaats. Vanwege corona konden de tekenaars er 22 september zelf niet bij zijn. Ze moesten de feestelijke gebeurtenis digitaal, via een live-stream, volgen. Dat vond Pejo natuurlijk jammer: “Het leuke aan zo’n prijsuitreiking is dat cartoonisten elkaar een keer per jaar op de borrel kunnen ontmoeten. Dat kon nu dus niet.”

Schuren

De cartoons die hij voor MUG Magazine maakt mogen best een beetje schuren, zei hoofdredacteur Joop Lahaise hem ooit eens. “Als het ècht te gek is, zei hij er bij, dan zeggen we het wel, maar dan moet je het wel héél bont maken. Ik heb dus best wel vrijheid, want je hebt óók opdrachtgevers waarbij je voorzichtig moet zijn, omdat die en die er wel eens over zou kunnen vallen.”

In het begin maakte Pejo illustraties bij artikelen, maar nu heeft hij een eigen plek in het maandblad. “Als je tekening een artikel moet illustreren heb je meer houvast dan wanneer je zelf een onderwerp moet kiezen. Meestal leg ik wat onderwerpen in de week en naarmate de deadline nadert, werk ik een idee uit.”

Naast zijn werk voor MUG Magazine maakt Pejo een blad voor tandartsen, ontwerpt hij wenskaarten voor Uitgeverij De Kaartenmakers in Haarlem, illustreert hij jaarverslagen voor bedrijven en elke week tekent hij een cartoon voor een huis-aan-huisblad dat ten oosten van Assen (Drenthe) verschijnt. Peter komt uit die streek en is in Gieten geboren.

Krant

Voor dat huis-aan-huisblad tekent hij al sinds zijn zeventiende. “Toen ik door een ongeluk in het ziekenhuis terecht kwam, verveelde ik me te pletter en ben ik cartoons voor het ziekenhuis gaan maken. Al snel stond mijn kamer vol met mensen die naar de nieuwe tekening kwamen kijken. Toen dacht ik: nou, daar zou ik wel eens wat mee kunnen doen. Vervolgens ben ik naar de krant gestapt en sindsdien maak ik elke week een cartoon voor ze.”

Het leukste aan het maken van een cartoon vindt hij dat je met een cartoon “op een beknopte manier het nieuws kunt samenvatten. Ik ben vaak naar Amerika geweest en als ik dan vantevoren een jaarboek met cartoons las, dan was ik weer helemaal bij en kon ik met iedereen meepraten. Cartoons geven een goede indruk van wat er allemaal speelt.”

Opgestoken vinger

Het is overigens de tweede keer dat Pejo de jaarlijkse selectie van honderd sportprenten haalde. “Twee jaar geleden deed ik mee met een prent die ik voor het Drentse huis-aan-huisblad had gemaakte. Bewoners hadden bezwaren gemaakt tegen een windmolenpark, die door de Raad van State allemaal van tafel waren geveegd. Toen heb ik een windmolen getekend met een schaduw in de vorm van een opgestoken vinger. Het is dan wel een regionaal protest, maar zo’n vinger spreekt ook een landelijke jury aan.”

Wie de tekening van de Inkspotprijs wil zien, kan tot 12 december 2020 in de fotogalerij van de OBA Oosterdokseiland terecht. De cartoons zijn ook in de centrale bibliotheek van Den Haag te zien (tot en met 9 november) en in Museum Limburg in Venlo (tot en met 22 november 2020).

 

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in