‘Het verdriet van ouderen gaat door merg en been’

AMSTERDAM Burgemeester Femke Halsema sprak in de afgelopen raadsvergadering haar medeleven uit met mensen die ziek en kwetsbaar zijn, of iemand hebben verloren.

0
927

Studenten die beboet worden omdat ze met te veel op het balkon zitten, de dagbesteding voor demente ouderen die weer is opgestart en kinderen die straks weer kunnen sporten. Al die onderwerpen kwamen aan bod tijdens de gemeenteraadsvergadering van 22 april. Die was grotendeels gewijd aan de corona-crisis.

Vanwege de gezondheidscrisis vergaderden de raadsleden vanuit hun woonvertrek, via de webcam. Alleen de burgemeester, de wethouders en het ondersteunend personeel waren in de raadszaal aanwezig.

Het corona-virus heeft diepe wonden in de stad geslagen, merkte burgemeester Femke Halsema op. Vooral ouderen leven in angst omdat ze vaker dan anderen ziek worden of overlijden. Verpleegtehuizen als het Flevohuis en Beth Shalom zijn zwaar getroffen. Halsema sprak haar medeleven uit met mensen die ziek en kwetsbaar zijn, of iemand hebben verloren. “Het verdriet dat ouderen en hun dierbaren treft gaat door merg en been.”

Maar ook de rest van de bevolking, die langdurig thuis moet blijven, moet grote offers brengen. Daarom is ze blij was dat kinderen tot 12 jaar van het kabinet straks weer naar school mogen en kunnen sporten. Jongeren tot 18 jaar mogen weliswaar nog niet naar school, maar mogen na de meivakantie wèl sporten, mits ze anderhalve meter afstand houden. Dat wordt bij sommige contactsporten nog een heel gedoe.

Leger des Heils

De gemeente heeft al een aantal maatregelen genomen om kwetsbare gezinnen te helpen. Zo heeft het Leger des Heils al gezinnen in huisjes ergens in Noord-Holland ondergebracht. Ook stond Femke Halsema even stil bij ondernemers en mensen in de culture sector die het moeilijk hebben. “Ik begrijp het ongeduld om het leven snel weer te kunnen hervatten, maar beter nu voorzichtig, dan later spijt”, citeerde ze premier Rutte. Want dat is de beste manier om kwetsbare Amsterdammers te beschermen.

Verschillende partijen vroegen de burgemeester naar de boetes die de politie op Uilenstede heeft uitgedeeld. Femke Roosma van GroenLinks wilde weten of het balkon nu als binnen- of buitenruimte wordt beschouwd. Volgens Halsema bevond een groep studenten zich op het balkon. Door hen te beboeten, wilde de overheid voorkomen dat er ongelijkheid optreedt: het is niet fair om jongeren die gebruikmaken van de Cruyff Courts wèl te beboeten en studenten in een buitenruimte niet. In de woning is niet gecontroleerd, verzekerde ze de gemeenteraad.

De burgemeester bestreed ook dat personeel in de zorg tekort heeft aan beschermingsmateriaal, zoals de SP suggereerde. “In de Amsterdamse verpleeghuizen is geen tekort aan beschermingsmateriaal. Er wordt voldoende getest,  zij het alleen bij symptomen. Dat geldt ook voor mantelzorgers.”  De ‘anderhalve meter-samenleving’ die er straks naar verwachting komt als de indammende maatregelen van tafel gaan, mag volgens Halsema niet op repressie leunen. “Als mensen straks weer naar buiten mogen, zal het op hun eigen verantwoordelijkheid en creativiteit aankomen.”

Goedkope winkels

Mourad Taimounti van DENK vroeg aandacht voor mensen die nu niet bij hun goedkope groenteboer terecht kunnen. Die zijn nu genoodzaakt bij een duurdere supermarkt in te slaan. Volgens Halsema kan die goedkope groenteboer gewoon open blijven, als hij zijn winkel maar veilig inricht. “We hebben niet voor niets besloten dat de voedselkramen op de markt open kunnen blijven. Daar kunnen arme bewoners ook terecht.”

De VVD wil dat de gemeente straks grotere terrassen mogelijk maakt. Dan kan de horea, als ze weer open mag, voldoende beweegruimte garanderen. Sluit straten af voor autoverkeer en maak er speelstraten van, stelde Partij voor de Dieren voor.

De Partij van de Ouderen vroeg aandacht  voor ouderen “die extra worden geraakt door het virus en wegkwijnen in eenzaamheid omdat ze niet altijd handig zijn met internet.” Het stadsbestuur moet zich er harder voor maken om ouderen die ziek thuis liggen op te nemen in een zorghotel, meent Wil van Soest. Zo’n zorghotel, waarvoor Corendon inmiddels een hotel heeft laten inrichten, is bedoeld voor ouderen die te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht om thuis te blijven.

Zorghotel

Volgens wethouder Simone Kukenheim (zorg) zijn het de huisartsen en de verpleeghuizen die bepalen of iemand daarvoor in aanmerking komt. Niet elke ouder is volgens haar per se beter af in een zorghotel. “Je moet voorkomen dat mensen er wegkwijnen en verpieteren. Er moeten ook voldoende vrijwilligers zijn om op bezoek te gaan.” De kleinschalige dagbesteding is inmiddels weer is opgestart, aldus Kukenheim. Dat is goed nieuws voor vooral ouderen met dementie. “Zeker voor demente ouderen hakt het er in als ze geen contact hebben met hun dierbaren; ze snappen niet wat er gebeurt.”

Daklozen

Inmiddels zijn 260 kwetsbare daklozen in een hotel en 30 daklozen in een botel  ondergebracht. Over de vraag of daklozen overdag beter in het park af zijn dan in een dagopvang, verschilde Don Ceder van de ChristenUnie van mening met de wethouder. Kukenheim volgt het standpunt van de GGD dat daklozen in de buitenlicht minder kans hebben elkaar te besmetten. Daarnaast zijn er overdag inloop-voorzieningen waar mensen op adem kunnen komen. Als de buitenlucht zo gezond is, waarom krijgt de rest van de bevolking dan het dringende advies om vooral thuis te blijven, zo vroeg Ceder zich af. Volgens Kukenheim zijn daklozen beter af in het park, omdat de meeste Amsterdammers daar nu wegblijven.

Ook Sylvana Simons van Bij1 wees er op dat er nu ook vijftig mensen bij elkaar slapen in de nachtopvang, maar volgens de wethouder zijn de slaapzalen in de nachtopvang zó ingericht dat je er veilig kunt slapen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in