’Het lijkt wel of iedereen met de grote schoonmaak is begonnen’

AMSTERDAM Kringloopketen RataPlan houdt de winkels voorlopig open, die van De Lokatie zijn tijdelijk dicht.

0
1087
Spelletjes voor de noodopvang

De kringloopwinkels van De Lokatie zijn voorlopig dicht, die van RataPlan zijn nog open. Beide organisaties hebben daar goede redenen voor.

“We hebben het momenteel heel druk aan de achterkant, waar mensen spulletjes komen brengen”, vertelt directeur/bestuurder Gert Jan Dekker van RataPlan. “Nu de lente is aangebroken en iedereen thuis moet blijven, lijkt het wel of iedereen aan de grote schoonmaak is begonnen. We hebben buiten tafels neergezet, zodat onze mensen geen contact met de klanten hebben. Maar het is er nu zó druk, dat we iedereen op het hart drukken om alléén bruikbare spullen te brengen, dus vooral geen kapotte of vieze spullen.”

Het was al vrij snel duidelijk dat RataPlan haar 24 vestigingen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland open zou houden, waaronder drie in Amsterdam en een in Diemen. “De klanten die we spreken, zijn blij dat we er nog zijn. Sowieso volgen we de richtlijnen van het RIVM, maar de branchevereniging van kringloopwinkels adviseert ons open te blijven, omdat we een voorziening zijn voor mensen met een smalle beurs. Daarnaast werken er bij ons mensen met een arbeidshandicap, voor wie het niet altijd goed is als ze thuis komen te zitten.”

Uiteraard nemen de kringloopwinkels van RataPlan de nodige voorzorgsmaatregelen: bij de kassa zijn strepen en schermen aangebracht; de toiletten en horecavoorzieningen zijn dicht. Dekker: “Maar het zijn grote en ruime winkels, dus het is makkelijk om bij ons afstand te houden.”

Tuinstoelen

Nu de bibliotheken dicht zijn, zijn de boeken en dvd’s van de kringloopwinkels een mooi alternatief, bevestigt Dekker. “Er worden veel boeken verkocht. Daarnaast zijn mensen blijkbaar thuis spelletjes aan het doen, want we verkopen nu veel spelletjes.” Dekker vermoedt dat er ook meer muziek wordt gedraaid, want ook de afspeelapparaten, dvd’s en platen lopen goed. “En de laatste dagen, maar dat heeft vooral met het mooie weer te maken, komen mensen veel korte broeken, t-shirts en tuinstoelen kopen.”

Het ophalen van spullen bij mensen thuis gaat ook nog steeds door, zij het met restrictie. Dekker: “We halen het buiten op, dus mensen moeten het op de stoep zetten. We gaan de huizen niet in. We halen ook alleen maar meubels op; kleine spulletjes moet je zelf naar de winkel brengen. En in onze vrachtauto’s hebben we schotten van plexiglas aangebracht, zodat de chauffeur en de bijrijders niet met elkaar in contact hoeven te komen.” Hij pauzeert even. “Ja, het is me allemaal wat…”

Overspoeld

De kringloopwinkels van De Lokatie (twee in Noord, een in Oost) zijn wel gesloten, in ieder geval tot en met 27 april. Manager Menno Hoekstra legt uit waarom. “We hebben kwetsbare medewerkers, van wie een deel uit de psychiatrie komt. Veel mensen, die thuis moeten blijven, zijn gaan opruimen, zodat we de laatste tijd werden overspoeld met spullen. Op de afvalpunten ontstonden files.” Die drukte leidde tot onrust, legt Hoekstra uit. “Om die reden, en om onveilige situaties te voorkomen, zijn de winkels tijdelijk dicht.”

Wat niet wil zeggen dat er bij De Lokatie niet wordt gewerkt. “Voor onze kwetsbare medewerkers is het belangrijk dat ze thuis niet in een eenzame situatie belanden, waardoor de kans op terugval groot is. We willen ze dus structuur kunnen bieden in een zo veilig mogelijke omgeving.”

Bovendien gaat het werk intussen door. “We halen de kringloopcontainers op de afvalpunten leeg, dus het sorteren gaat gewoon door. Dat doen we met een beperkt aantal medewerkers. Tegen sommigen hebben we gezegd: blijf jij maar thuis, want jij valt in de risicogroep. Je wilt mensen niet met het openbaar vervoer laten komen. We houden wel wekelijks contact met hen.”

Nachtopvang

“Verder zijn we de winkels aan het schilderen”, vervolgt hij, “en maken we van de sluiting gebruik om een nieuw kassasysteem te installeren. Mensen in nood kunnen, op afspraak, nog steeds in de winkel terecht. Verder brengen we spelletjes, puzzels, boeken en sjoelbakken naar dak- en thuislozen van HVO-Querido en de Regenboog Groep, of ze nu thuis wonen of in de opvang. Zo hebben we bijvoorbeeld twintig stellingkasten naar de nachtopvang in de Van Hoogendorphal gebracht.”

Intussen betekent de sluiting van de winkels van de Lokatie wel dat er geen geld binnenkomt. “Het kost ons enorm veel geld”, bevestigt Hoekstra, “en dat kunnen we niet lang volhouden. Onze vaste kosten, zoals huur, lopen door, maar de inkomsten staan op nul. Als het meezit, hopen we dus zo snel mogelijk weer open te gaan, in ieder geval met onze grote winkel aan de Distelweg. Daarbij zullen we veiligheidsmaatregelen nemen. Dit kunnen we misschien twee, drie maanden volhouden, maar dan raken onze reserves wel op. We zijn een gezond bedrijf, maar die reserves zullen we nodig hebben als we over vier jaar mogelijk naar een andere plek moeten verhuizen.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in