Ook voor flexwerkers een noodregeling

1
909

Er komt een noodregeling voor flexwerkers die hun werk verliezen door de corona-crisis. Het gaat om duizenden flexwerkers die nu geen aanspraak kunnen maken op WW of bijstand. Met dank aan D66, PvdA en GroenLinks. Inmiddels groeit het aantal aanvragen voor de bijstand explosief.

Mensen met een flex-contract kunnen nu niet of nauwelijks gebruik maken van de WW door de strenge eisen aan het arbeidsverleden. Ook voor de bijstand komen flexwerkers vaak niet in aanmerking omdat ze nog wat spaargeld hebben of omdat er een tweede inkomen in de huishouding is. Volgens Gijs van Dijk, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, gaat het om een vergeten groep, die “altijd weer tussen de wal en het schip valt”. Samen met GroenLinks en D66 heeft de PvdA de minister van Sociale Zaken overtuigd iets te doen aan de flexwerkers. “De regeling moet net als die voor zelfstandigen gelden voor drie maanden vanaf 1 maart”, aldus Van Dijk in de Volkskrant.

Bijstand

Het aantal aanvragen van de bijstand in Amsterdam groeit inmiddels spectaculair: in normale weken worden tussen de 280 en 320 aanvragen gedaan voor een bijstandsuitkering. Maar vanaf medio maart is dat aantal omhoog geschoten van 661 in week 12 naar 830 en 784 in de eerste week van april. De laatste jaren daalde het aantal bijstandsuitkeringen langzaam en inmiddels staat de teller op ongeveer 38.500. Maar met de explosie van nieuwe aanvragen zal dat getal snel stijgen. Deze aantallen staan los van de 40.000 zzp-ers die nu nog via een tijdelijke regeling (Tozo) tot 1 juni een soort bijstandsvergoeding krijgen. En ook nog exclusief de aantallen voor de flexwerkers.

Cohort-aanpak

De gemeente gaat ondertussen onverminderd door met de ‘cohort-aanpak’, aldus een woordvoerder. Met deze aanpak wil de gemeente het aantal mensen in de bijstand verminderen van 40.000 in 2019 naar 30.000 in 2022. Door de corona-crisis worden de gesprekken nu vooral telefonisch gevoerd en aanvullende verzoeken om informatie worden digitaal afgehandeld, aldus de gemeente. Maar onder de huidige omstandigheden is dat doel van 30.000 mensen in de bijstand onbereikbaar geworden. Bovendien is het aantal banen door de corona-crisis sterk gedaald. Denk alleen al aan het banenplan dat door de gemeente is afgesproken met luchthaven Schiphol, bedoeld om 750 mensen uit de bijstand aan het werk te helpen. Dat plan kan onder de huidige omstandigheden bij het oud vuil.

 

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. Helaas is het niet gelukt om het in dienst houden van alle medewerkers verplicht te stellen voor bedrijven, die voor de NOW regeling in aanmerking wensen te komen. In Denemarken krijgen bedrijven, die flexwerkers ontslaan een korting op hun ondersteuning. Ook als ze dividend uitbetalen of eigen aandelen inkopen wordt dit daar gekort. Ze hadden dan immers voor dat bedrag geen steun nodig. De Deense regering verleent geen steun om de aandeelhouders te spekken.

    Een tweede optie was om de 90% van het loon, dat immers in het NOW-budget zat, aan de ontslagen flexwerkers uit te betalen. Ook dit heeft het niet gehaald. Wat ze nu ontvangen, regelvrije bijstand is een pleister op de wonde, maar voldoet niet aan “gelijke monniken, gelijke kappen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in