Groot begrotingstekort verwacht door corona in 2020

AMSTERDAM De corona-crisis zal dit jaar grote gevolgen hebben voor de begroting van de gemeente.

0
865

Voor dit jaar verwacht de gemeente Amsterdam een begrotingstekort van 275 tot 360 miljoen euro in 2020, afhankelijk van het verloop van de crisis. Dat staat in het financiële jaarverslag over het jaar 2019. Met ‘grote gevolgen’ voor de begroting 2020.

Het voelt wel een beetje raar, zegt wethouder Everhardt (D66, financiën). Eerst een goed jaar 2019 met tot wel 700 miljoen euro aan investeringen. En dan het jaar 2020 met een crisis die voor grote financiële tekorten gaat zorgen. De corona-crisis heeft volgens hem grote gevolgen voor de financiën in 2020 en daarna. “De crisis kan leiden tot een begrotingstekort van 275 tot 360 miljoen euro in 2020, afhankelijk van het verloop.” Ook over 2019 was er een negatief resultaat, schrijft Everhardt. “Het rekeningresultaat van het Jaarverslag 2019 is 83,1 miljoen euro negatief. Dit komt vooral door de tekorten bij de jeugdzorg en jeugdhulp, en door de voorziening die is getroffen voor het Afval Energie Bedrijf (AEB).”

Gevolgen voor 2020

De gevolgen van de corona-crisis voor het beleid van de gemeente Amsterdam zijn nog onzeker, maar wethouder Everhardt noemt wel getallen: tussen de 275 en 360 miljoen euro op een begroting van ruim 6.000 miljoen euro. Zeker is dat de gemeente nog een groot aantal noten moet kraken op financieel terrein. De eerste noot was het niet doorvoeren van het ophogen van de armoedegrens van 120 naar 130 procent van het sociaal minimum. Wethouder Moorman (PvdA, Armoede) benadrukte nog dat die stap geen bezuiniging was. Maar er zal toch iets moeten gebeuren, blijkt ook uit de brief van wethouder Everhardt. “Wel staat vast dat grote gevolgen voor de begroting 2020 en de balansposities van de gemeente Amsterdam onvermijdelijk zijn.” Het college inventariseert de impact op de financiën, ook tijdens de crisis en de herstelperiode daarna. “Het college wil hierin samen optrekken met de gemeenteraad. Het denken hierover is in gang gezet, maar de prioriteit is nu nog het bestrijden van de gezondheidscrisis.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in