Groepen in horeca scheiden zou tegen de grondwet zijn

AMSTERDAM Het D66-plan om bezoekers van horeca en culturele instellingen naar leeftijd te scheiden, heeft weinig kans van slagen.

0
987


Het plan van D66 om horeca-ondernemers en culturele instellingen overlevingskansen te bieden door het mogelijk te maken klanten naar leeftijd te scheiden, lijkt niet veel kans te maken. Dat bleek in de raadscommissie Algemene Zaken van 7 mei.

Reinier van Danzig, zelf horeca-ondernemer en fractievoorzitter van D66, vreest dat de huidige maatregelen om het corona-virus te bestrijden “sectoren kapot maakt, ook mèt riante overheidssteun.” Om dat te voorkomen, wil hij dat mensen die niet in de kwetsbare groep vallen (kwetsbaar zijn vooral ouderen) weer naar buiten kunnen om naar museum, café of het theater te gaan. Voor mensen die wèl in de kwetsbare groep vallen, wil hij timeslots instellen. Dat zijn uren waarin zij “zonder veel moeite, met voldoende afstand tot elkaar, kunnen recreëren.” Ook denkt de D66-voorman aan “theatervoorstellingen voor jongeren, die wat dichter op elkaar kunnen zitten en voorstellingen voor ouderen, die op anderhalve meter van elkaar van theater kunnen genieten.”

Volgens D66 kunnen veel ondernemingen en culturele instellingen niks met de 1,5 meter economie. “Het is de strategie van de uitgestelde dood.” Vandaar dat D66 voorstelt om aparte tijden in te stellen voor ouderen en niet-ouderen. Marianne  Poot (VVD) ziet niets in het D66-plan en vindt het maar “leeftijdsdiscriminatie.” Ook Don Ceder (ChristenUnie) wil er niets van weten. “Mannen en dan vooral mannen mèt overgewicht vormen ook een kwetsbare groep. Waarom kiest u dan alleen voor leeftijden?”

Van Danzig bleef er echter bij dat het virus zich bij verschillende leeftijdsgroepen anders manifesteert. “Daarom gaan scholen eerder open en worden ouderen in verpleegtehuizen beschermd.”

Grondwet

Burgemeester Femke Halsema maakte echter al snel duidelijk dat het D66-plan weinig kans van slagen maakt. “De grondwet bepaalt dat groepen voorrang mogen krijgen, zoals met het ouderen-uurtje in bepaalde supermarkten. Dat zou bijvoorbeeld ook kunnen in musea, als men daartoe besluit. Maar de grondwet zegt ook dat je bepaalde groepen, zoals ouderen, niet mag uitsluiten van het maatschappelijk verkeer.”

Halsema maakte Amsterdammers overigens een groot compliment over hoe zij zich de laatste anderhalve maand hebben opgesteld. Wat dat betreft heeft zich “een wonder voltrokken, als je kijkt naar hoe dichtbevolkt de stad is.” En ja, er zijn boetes uitgedeeld, maar vooral aan jongeren die moeite hebben om zich aan de richtlijnen te houden.

Vervolgens meldde ze dat de markten, waar al een tijdje alleen voedselkramen zijn toegestaan, inmiddels mogen uitbreiden met kramen voor bloemen en planten. De gemeente werkt aan een volledige openstelling, maar volgens de burgemeester zullen “wellicht niet alle kramen terugkeren, in verband met de 1,5 meter economie.”

Zwembaden mogen de deuren in principe ook weer openen, maar dat zal deze week waarschijnlijk nog niet gebeuren. De afdeling Sportzaken van de gemeente Amsterdam bekijkt momenteel hoe zwembaden veilig kunnen worden ingericht. Wie straks weer in het water wil plonsen, moet van tevoren reserveren, thuis douchen en daar ook een plas doen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in