Forse stijging aantal klanten Voedselbank

Voedselbank Amsterdam trekt bijna kwart meer klanten

0
963

AMSTERDAM – Het aantal klanten van de Voedselbank Amsterdam is door de coronacrisis fors gestegen: eind april steeg het aantal huishoudens van 1.324 naar 1.591, een stijging van ongeveer 20 procent.

Door de corona was er ook even sprake van een kleine crisis bij de voedselbank: de voedselverstrekking was enige tijd niet op het gebruikelijke niveau. Daarop deelde de bank tijdelijk waardebonnen uit, waarmee klanten zelf voedsel konden kopen.

Volgens de gemeente gaat het nu weer de goede kant op. De voedselverstrekking vanuit de Voedselbank Amsterdam (VBA) is in belangrijke mate weer op het gebruikelijke niveau, bericht de gemeente. Met hulp van defensie en de inzet van vrijwilligers worden in het regionale distributiecentrum in het Westelijk Havengebied goederen weer volop voor uitgifte gereed gemaakt.

Dat betekent dat de waardebonnen snel verleden tijd zullen zijn. De afgelopen weken is daar deels nog mee gewerkt, toen de voedselbank vooral onvoldoende versproducten binnenkreeg. ‘Streven is om vanaf begin mei weer volledig zonder waardebonnen te werken’, schrijft de gemeente in een toelichting aan de gemeenteraad.

Voedselbank ook zelf in de problemen

Tijdens de tijdelijke stagnatie van de voedselverstrekking steeg het aantal deelnemers fors, zo meldt de gemeente. ‘Er is in de periode vanaf de start van de maatregelen in verband met corona tot 24 april sprake van een toename van de klanten van de voedselbank.’ Het gaat om 267 huishoudens (per saldo), van 1.324 naar 1.591.

De voedselbank heeft het financieel ook moeilijk, aldus de gemeente. Voedselbank Amsterdam heeft een actie lopen om donaties te krijgen. Daarnaast kan VBA voor de (meer)kosten als gevolg van de corona bij de landelijke vereniging Voedselbanken Nederland (VBN) een declaratie indienen. Vanuit het rijk is een eenmalig subsidie verstrekt, als vangnet.

Nieuwe klanten kunnen bellen met de Maatschappelijke Dienst (MaDi) in hun stadsdeel, zo staat op de website van Voedselbank Amsterdam. Medewerkers van de MaDi doen de financiële toets om te beoordelen wie voor een voedselpakket in aanmerking komt.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in