Filosofisch Café Amsterdam

Tekst Andreas Verwaal | Beeld Sodis Vita

0
1286

Het is maandagmiddag. Ik zet de televisie aan en het eerste wat ik hoor is: ‘Als niemand meer liegt in een relatie, zou geen enkele relatie stand houden’.

Ik ben zelf goudeerlijk en ben nog vrijgezel. Maakt dat deze uitspraak waar? En wat is liegen precies? Als ik Google op ‘liegen’ stuit ik op tien definities. Daarvan zijn er dus negen niet waar. Maar zijn ze ook een leugen?

Waar ik van overtuigd ben is dat de waarheid soms te lelijk is om in woorden te vatten. Een vrouw die vraagt of ze er goed uitziet ga je niet vertellen dat ze eruit ziet als een verdronken kalf. Dan zeg je braaf dat ze er prachtig uitziet. Dat zijn de ongeschreven wetten van onze beschaving. Nu ik dit zeg, zie ik in mijn hoofd een legioen aan boze vrouwen die als muren op me afkomen. Om niet aan seksediscriminatie te doen ook nog een voorbeeld van een man. Een man die je met een vragende blik aankijkt en zijn kippenborst voor de spiegel showt met daarop wat misplaatste erwt-vormige spierballen zeg je ook niet dat hij slapper is dan de gemiddelde vrouwelijke bezoeker op de huishoudbeurs.

Ik denk dat de meeste mensen het met me eens zijn, als ik zeg dat een leugentje om bestwil soms de beste oplossing is. De woorden ‘liegbeestje’ of ‘jokkebrok’ hebben een vrij hoge aaibaarheidsfactor. Maar er zijn natuurlijk gradaties. Verzwijgen dat je vreemdgaat met de beste vriend of vriendin van je partner is van een andere orde. Waar de gulden middenweg precies ligt weet niemand. Misschien naast de pot goud aan het einde van de regenboog.

Van dit soort vragen kan ik dus nachten naar het plafond staren. Als de zon dan opkomt ben ik doodmoe en heb ik alleen maar meer vragen. Volgens mijn voormalig filosofieleraar is dat laatste dan weer een goede zaak. Ik ben er nog niet over uit.

Word je nou heel blij van dit soort filosofische vraagstukken? Bezoek dan eens het Filosofisch Café. Dit is één keer per maand en elke bijeenkomst begint met het zoeken van een ethisch, cultureel-maatschappelijk of levensbeschouwelijk onderwerp.

Filosofisch Café Amsterdam LAB 111, Arie Biemondstraat 111
Amsterdam, 10 maart of 17 maart van 15.00 tot 17.00 uur 

Zie voor de juiste datum http://home.kpn.nl/boele097/filocafe.html
of stuur een mail naar
driesboele@wxs.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in