Films kijken uit de IDFA-collectie

Tekst Andreas Verwaal

0
1258

Toen ik tien jaar oud was beleefde ik een magisch moment. Mijn broer kwam terug van de bibliotheek en haalde een voorwerp uit zijn rugtas dat mijn leven veranderde. Het had de vorm van een groot boek en op de zijkant stond het woord DVD-rom. Ik kende CD-rom maar wat was dit voor een futuristisch voorwerp? Het bleek een film te zijn die je via de computer kon bekijken. In die tijd hadden wij thuis geen televisie dus ik was door het dolle heen. De film was het verhaal van Mister Bean. Ik had er nog nooit van gehoord maar mijn broer zei dat het grappig was. Er was zelfs Nederlandse ondertiteling bij zodat ik mee kon lezen wat er werd gezegd. Anderhalf uur heb ik ademloos naar het 15 inch-beeldscherm van de computer gestaard. Mister Bean was een kluns maar het was mijn held. Die week keek ik nog twee keer naar die film.

We zijn inmiddels twintig jaar verder en ik kijk nog steeds graag naar films. Soms mis ik de verwondering die ik had bij Mister Bean. De meeste films maken weinig indruk meer en ben ik snel weer vergeten. De laatste jaren kijk ik steeds vaker naar documentaires over uiteenlopende onderwerpen. In tegenstelling tot speelfilms vind ik dat documentaires vaak verrijkend zijn voor mijn eigen leven. Mijn wereldbeeld wordt erdoor vergroot en vaak leer ik er ook van.

In Amsterdam wordt jaarlijks het IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) gehouden. Dat filmfestival werd eind jaren tachtig opgericht om de documentairecultuur te stimuleren.

Op de IDFA-site kun je bijna 200 documentaires gratis kijken. Nu ik dit schrijf, weet ik niet hoe april 2020 eruit zal zien maar de kans is groot dat we veel thuis zitten. Een mooie gelegenheid om je dus eens te verdiepen in de wereld van deze mooie documentaires.

Activiteit: Online films/documentaires kijken

Website: idfa.nl/nl/

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in