Drie misverstanden over armoederegelingen

AMSTERDAM Er bestaan nogal wat misverstanden over de armoede-regelingen van de gemeente. Die zijn er niet alleen voor mensen in de bijstand maar voor alle Amsterdammers met een laag inkomen en weinig vermogen.

0
1075

Met een vliegende brigade (‘Flying Squad’) geeft de gemeente Amsterdam voorlichting over de armoede-regelingen. Dat is hard nodig, want er zijn flink wat misverstanden.

Gelden de armoede-regelingen alleen voor mensen met een bijstandsuitkering? Moet je rekening houden met de kostendelersnorm? Dat soort vragen kwamen aan de orde bij de bijna honderd voorlichtingsbijeenkomsten van de ‘flying squad’, gehouden in het jaar 2020, zowel online als op locatie, over de meer dan dertig armoede-regelingen van de gemeente. Met opgeteld 1.606 deelnemers, waarvan 1.126 Amsterdammers, 345 hulpverleners, 86 vrijwilligers en 49 klantmanagers en inkomensconsulenten. En wat bleek? Er waren flink wat misverstanden rondom het aanvragen van de armoede-regelingen. Dat blijkt uit een nieuwsbrief van de gemeente Amsterdam.

Alleen voor bijstand?

Het eerste misverstand was dat alleen Amsterdammers met een bijstandsuitkering recht hebben op de regelingen voor mensen met weinig geld. Dat is niet zo: alle Amsterdammers met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen deze regelingen aanvragen. Ook was niet duidelijk of de kostendelersnorm wordt toegepast. Dat blijkt ook niet juist: het inkomen van thuiswonende kinderen telt niet mee bij het aanvragen van armoede-regelingen.

Terugbetalen bij hoger inkomen?

Veel deelnemers dachten dat wanneer iemand meer gaat verdienen dan 120% van sociaal minimum, het te veel uitgekeerde bedrag terugbetaald moet worden. Ook dat is niet juist: De gemeente kijkt elk jaar opnieuw naar de situatie van de klant. Als de klant een regeling krijgt, dan hoeft de klant de regeling nooit later terug te betalen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in