Gemeente wil werkloosheid jongeren aanpakken

AMSTERDAM Meer jongeren in Amsterdam zijn werkloos door de corona-crisis. De gemeente heeft een plan van aanpak gerepresenteerd.

0
627

Met het plan Meer Kans Op Werk Jongeren gaat de gemeente de hogere werkloosheid onder jongeren te lijf.

De werkloosheid onder Amsterdamse jongeren is vorig jaar gestegen van 6.5 procent naar 8.5 procent. Dat zijn 7.900 jongeren zonder werk. Deze plotselinge toename is terug te leiden naar de impact van corona, schrijft wethouder Groot Wassink aan de gemeenteraad. ‘Er is een stijging van 800 personen die een beroep doen op een bijstandsuitkering. Deze toename willen wij met de aanpak van MKOWJ zo spoedig mogelijk weer reduceren naar een ‘normaal’ niveau, vergelijkbaar met de periode voor de corona-crisis.’

Meer Kans Op Werk Jongeren: MKOWJ

Met dit plan wil de gemeente de forse stijging van de jeugdwerkloosheid aanpakken. In het plan staat een reeks acties om dat doel te bereiken. Die variëren van digitale interacties (sociale media) tot en met het bevorderen van goede scholing, zoveel mogelijk via zogenaamde ‘Jongerenpunten’. Ieder stadsdeel heeft een eigen Jongerenpunt, waar jongeren tussen 18 en 27 jaar kunnen binnenlopen of van waaruit jongerenadviseurs, job oaches en jobhunters de buurt ingaan om in contact te komen met jongeren.

Klankbordgroep

Ook denkt de gemeente aan een klankbordgroep om jongeren beter te betrekken bij het plan, schrijft Groot Wassink. ‘De klankbordgroep zorgt dat jongeren direct invloed hebben op de dienstverlening van Meer Kans op Werk Jongeren en dat we de inzichten van jongeren benutten om de dienstverlening te verbeteren.’ Inmiddels is ook gestart met een campagne ‘Werk voor jongeren’.  Sinds 19 april laten jongerenadviseurs in een social media campagne zien hoe zij jongeren kunnen helpen bij het vinden van werk.

Commissie WIO

De raadscommissie Werk, Inkomen en Onderwijs (WIO) was woensdag 28 april positief over het plan van de wethouder. Wel waren er zorgen over het discrimineren van jongeren. Ook wilde de commissie aandacht voor de 2.820 jongeren die gebruik maken van de Tozo3-regeling voor zzp-ers.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in