Bijzondere activiteiten op 4 en 5 mei

0
615

Deze week leven we 76 jaar in vrijheid en daar staan we bij stil. Dit jaar zullen Dodenherdenking en Bevrijdingsdag net als vorig jaar vanwege de corona-maatregelen anders lopen dan normaal.

De Nationale herdenking op de Dam is besloten. Zoals elk jaar is het herdenkingsprogramma te bekijken op NPO 1. De gemeentelijke herdenking is ook besloten en de stille tocht gaat niet door. Wel kun je op eigen gelegenheid tussen 12:00 en 21:00 de monumenten en begraafplaats bezoeken.

Wandelroute

Dit jaar kun je met een speciale wandelkaart een eigen route samenstellen. Op de kaart vind je 200 oorlogsmonumenten en 26 podcasts. Loop de route en luister naar een van de (of meerdere) podcasts. In de podcasts komen verhalen van Amsterdammers aan bod. Ze vertellen over de bezetting, onderdrukking, deportatie, verzet en collaboratie. Er zijn in totaal 26 podcasts gemaakt, ieder met een eigen historische plek. Zo kun je al wandelend langs de punten naar verhalen uit het verleden luisteren. De wandelroute is te vinden op: https://4en5meiamsterdam.nl/op-4-mei-wandelend-herdenken-in-amsterdam/ en de bijbehorende podcasts zijn te beluisteren via Spotify en: https://4en5meiamsterdam.nl/podcast/ 

Online theater

Op de avond van Dodenherdenking zijn verschillende theatervoorstellingen met betrekking tot de Tweede Wereld Oorlog van ‘Theater na de Dam’ te bekijken via een livestream.

Cabaret, sketches, liedjes alles komt aan bod en via deze link: https://4en5meiamsterdam.nl/events/ vind je het aanbod aan voorstellingen.

Vrijheid Verhalen in Slotermeer

Op Bevrijdingsdag kun je in Slotermeer een bijzondere verhalenwandeling maken. Buurtbewoners van de wijk delen tijdens deze wandeling hun verhalen over vrijheid. Deze zijn gelinkt aan verhalen van Nederlandse verzetshelden naar wie straten in de wijk zijn vernoemd. Bij elke straat een ander verhaal van een andere bewoner.

In verband met corona zijn de verhalen tijdens de wandeling digitaal te beluisteren, via een app of het scannen van een QR-code. Bij het startpunt in het Glazen Huis op Plein ‘40 – ‘45 kun je op 5 mei de wandelroute ophalen. De vijf QR-codes kun je scannen met de camera van je telefoon of dmv een app.

https://www.verhalenvan.amsterdam 

Soep Podium

Een goed gevulde soep met prei en broccoli, de vrijheidsmaaltijd van 2021. Chef Yvette van Boven bedacht deze Vrijheid Maaltijdsoep speciaal voor 5 mei. Te koop in blik maar je kunt hem ook heel lekker zelf maken. Op bevrijdingsdag vanaf 7 uur organiseert ZID Theater het ‘soep podium’. Meld je aan en je ontvangt het recept van de vrijheidssoep. Terwijl je deze klaarmaakt, kun je kijken naar verschillende performances van diverse kunstdisciplines en mensen. Naast kijken, kan je ook zelf meedoen! ZID Theater creëert een open podium waaraan iedereen mag meedoen. Het thema is vrijheid en je act mag rond de 3 minuten duren. Meld je aan bij info@zidtheater.nl. Vermeld: naam, contactgegevens, discipline en titel van je act.

Wil je alleen kijken? Dat kan ook! Mail naar info@zidtheater.nl, met je naam en emailadres. Op dit mailadres ontvang je 5 mei de link van de online voorstelling.

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in