Buurtteam doet de intake voor de Voedselbank

0
716

Ongeveer 1.650 Amsterdamse gezinnen maken gebruik van de Voedselbank. Wanneer kom je in aanmerking? En hoe hoog mag je inkomen zijn?

Maximaal 520 euro per maand: met dat inkomen mag je gebruikmaken van de Amsterdamse Voedselbank. Dat geldt voor een eenouder gezin met twee kinderen. Hoe meer kinderen, hoe hoger dat bedrag. Die 520 euro is het bedrag dat overblijft van je maandinkomen na aftrek van alle ‘onvermijdbare’ kosten. De Amsterdamse buurtteams beoordelen voor de Voedselbank of mensen aan deze voorwaarden voldoen. Voorheen deed de Voedselbank dat zelf. Door gebruik te maken van een hele reeks normbedragen kan het buurtteam vaststellen of iemand in aanmerking komt voor de Voedselbank. Alleen het tonen van de bankafschriften van de laatste drie maanden is voldoende.

Onvermijdbare kosten

De Voedselbank heeft op basis van gegevens van het Nibud een  reeks kostensoorten als ‘onvermijdelijk’ bestempeld, en er ook een bedrag aan gekoppeld. De maandbedragen zijn onlangs verhoogd met het oog op de inflatie. Zo geldt voor tv en internet een bedrag van 59 euro. Eigen risico kost 32 euro en was- een schoonmaakmiddelen 5 euro. Het gaat totaal om negen kostensoorten, die opgeteld 330 euro bedragen voor de hoofdpersoon, voor de vaste partner 260 euro en voor iedere volgende inwonende persoon is dat 60 euro.

Wie mag meedoen?

De Amsterdamse Voedselbank kan alleen gedocumenteerde Amsterdammers helpen met BSN en woon- of postadres. Ook een dakloze kan naar de Voedselbank, mits deze ergens verblijft waar kan worden gekookt. Wie niet geholpen kunnen worden zijn ongedocumenteerden, die krijgen een verwijzing naar de vele informele voedselbanken in de stad. Ook studenten kunnen geen gebruikmaken van de Voedselbank, die kunnen zich melden bij de DUO (Studiefinanciering.) Mensen die onder bewind staan, krijgen een speciale behandeling. Op dit moment telt de Voedselbank 1.650 klantgezinnen, oftewel 4.000 personen.

Locaties

In Amsterdam heeft de Voedselbank elf locaties in de stad waar ze voedsel uitdeelt. Op deze locaties verstrekken medewerkers een keer per week één pakket. Dat is voldoende voor twee tot drie dagen eten. Het is dus echt een aanvulling op wat klanten zelf kunnen doen. De grootte van het pakket hangt af van het aantal gezinsleden. Op één locatie (in de Pijp/Zuid) is er een echte winkel, waar klanten zelf hun artikelen kunnen uitzoeken.

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in