Bijverdienpremie voorlopig gered

De bijverdienpremie in de bijstand blijft voorlopig in Amsterdam bestaan.

0
731
Bijstandsgerechtigden in Amsterdam voorlopig parttime kunnen blijven werken zonder dat al hun verdiensten verrekend worden met hun uitkering. Dat heeft wethouder Rutger Groot Wassink van Sociale Zaken de gemeenteraad laten weten.
Een proef met 5.000 bijstanders is goed uitgepakt. Zij hoefden niet al hun bijverdiensten in te leveren. Inmiddels zijn in die groep twee keer zoveel mensen gaan werken als in de groep die niet aan het experiment meedeed.
 ‘Met de premie kunnen we de bestaanszekerheid van mensen versterken omdat ze er meer aan overhouden’,  legt de wethouder aan de NOS uit. Maar misschien nog wel belangrijker: het helpt mensen om aan het werk te komen en sneller uit de bijstand te stromen.
De bijverdienregeling geldt sinds maart 2021 voor elke bijstander geldt en is tot eind 2023 verlengd. Mensen met een bijstandsuitkering mogen 30 procent van hun loon houden, tot maximaal 219 euro per maand. Ze krijgen die premie één keer in de zes maanden, zonder korting op hun maandelijkse uitkering. De premie wordt niet als inkomen gezien, zodat het ook niet ten koste van bijvoorbeeld de huurtoeslag gaat.
Uit gesprekken met deelnemers aan het experiment blijkt dat veel mensen de bijverdienpremie gebruiken om schulden af te lossen of vaste lasten, zoals huur, verzekering of abonnementen van te betalen.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in