Medewerkster callcentrum: ‘Na een tijd in de bijstand ben ik blij dat ik weer werk’

0
644
© Femme ter Haar

Duizenden mensen in Amsterdam werken maar verdienen weinig. Zij behoren tot de groep werkende armen. Ook de groep die net boven de armoedegrens zit, komt moeilijk rond. “Sinds ik thuis zat, stapelden de onbetaalde rekeningen zich op.” 

“Mijn zoon groeit hard en heeft elke vier à vijf maanden nieuwe schoenen nodig. Dat betekent gewone schoenen én sportschoenen. Dankzij de stadspas kunnen mijn kinderen sporten en op muziekles, dat had anders niet gekund.

Als ik meer ga werken, verlies ik dit soort steun en mijn toeslagen, dus dan ga ik er alsnog op achteruit. Qua tijd vind ik parttime ook fijner, want ik moet in mijn eentje een huishouden draaiende houden. Dat is bijna niet te doen als ik 32-36 uur werk. Eerder heb ik dat wel gedaan, maar mijn kinderen zeiden, ‘mam, je wordt er zo niet leuker op’.

Een andere kostenpost is bijles. Mijn zoon heeft moeite met wiskunde. Als ik gespecialiseerde huiswerkbegeleiding neem, dan kost dat dertig tot 35 euro per uur. De scholierenvergoeding van de gemeente dekt dat niet. Nu geeft een student bijles en die doet het voor 15 euro per uur.

We hebben twee telefoonabonnementen. Daar staat tegenover dat we geen abonnement hebben voor wifi, we zetten altijd de hotspot aan. Ik kan mijn zoon bereiken via de app, plus hij heeft een mooie telefoon. Dat is belangrijk voor hem, want hij wil niet anders zijn dan andere kinderen. Tijdens de lockdown inventariseerde de school of iedereen een internetverbinding en een laptop had. Via een vergoeding van de gemeente heeft mijn zoon toen een iPad met toetsenbord gekregen. Hij was zo trots dat hij dezelfde had als een vriendje met ouders die meer geld hadden.

Mijn kinderen zijn ook blij met tweedehands spullen. Soms struinen we het internet af naar tweedehands merkkleding. Mijn zoon deed op zijn tiende klusjes zoals honden uitlaten, om mee te betalen aan de dure jas die hij graag wilde. Ik zie daar ook de positieve kant van. Zo zien mijn kinderen al op jonge leeftijd de waarde van geld.

Ik ben slachtoffer van de toeslagenaffaire. Al mijn schulden heb ik zelf afbetaald, maar ik wacht nog op een compensatie. Het gaat steeds beter met me, na een tijd in de bijstand ben ik blij dat ik weer werk. Dat doet iets voor m’n eigenwaarde. Helaas kom ik soms nog steeds niet helemaal rond, bijvoorbeeld als ik twee dagen ziek ben geweest, dan krijg ik niet uitbetaald. Dat zijn van die weken dat ik een noodpakket nodig heb van een voedselbank. Komende zomer ben ik twee jaar in dienst via het uitzendbureau en dan hoop ik een vast contract te krijgen bij de gemeente.”

Mijn huishoudboekje: Medewerkster contactcentrum (48) september 2021 – werkt 20 a 24 uur via een uitzendbureau bij de gemeente – alleenstaand met 3 kinderen

Inkomsten                                                Uitgaven

Salaris € 1.280                                         Huur € 671

Huurtoeslag € 352                                    Boodschappen € 500

Zorgtoeslag € 107                                    Telefoon + Internet € 107

Kindgebonden budget € 476                      Energie € 170

Televisie € 43

Ziektekostenverzekering € 195

Andere verzekeringen € 50

Water € 29

Bijles € 60

Budgetbeheer € 45

OV/kleding/overig € 300

advertentie Regenboog Groep

Totale inkomsten € 2.215                     Totale uitgaven € 2.170

 

*De naam van de geïnterviewde is bekend bij de redactie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in