Bijna helft werkenden in Amsterdam heeft flexibel contract

AMSTERDAM De hoofdstad heeft meer dan 200.000 zogenoemde 'flexwerkers'.

0
802

Amsterdam kent een veel groter aantal ‘flexwerkers’ dan de rest van het land. Het gaat om 207.000 Amsterdammers die door de corona-crisis in de problemen kunnen komen, vreest de gemeenteraad. Het aantal bijstanders stijgt boven de 40.000.

Met een fact sheet liet de gemeente zien hoe het staat met de arbeidsverhoudingen van werkenden in Amsterdam. Meest opvallend is het grote aantal flexwerkers: van de 469.000 werkzame Amsterdammers tussen de 15-74 jaar heeft 52 procent een vast contract, 24 procent heeft een tijdelijk of flexibel contract, 21 procent werkt als zzp’er en 3 procent is zelfstandig ondernemer met personeel. Deze getallen gaan over het jaar 2019, maar zijn al stabiel sinds 2015. De commissie Werk, Inkomen en Onderwijs (WIO) van de gemeenteraad behandelde deze fact sheet woensdag 27 mei. Met 44 procent aan ‘flexwerkers’ wijkt Amsterdam sterk af van het landelijk gemiddelde (34 procent). Het grote aantal flexibele Amsterdammers is volgens wethouder Groot Wassink (GroenLinks) vooral het gevolg van de economische structuur van de stad: er wonen veel studenten en er is veel horeca.

Tozo-regeling

Vanaf 1 juni geldt een nieuwe Tozo-regeling, die de gemeente uitvoert. Voor de regeling tot 1 juni hebben zich inmiddels 39.375 zzp’ers aangemeld. Wethouder Groot Wassink voorziet geen problemen bij het uitvoeren van de tweede ronde van de Tozo-regeling, waarbij de gemeente, anders dan bij de eerste regeling, wel kijkt naar het inkomen van een eventuele partner. Groot Wassink noemde het opnemen van die partnertoets een ‘verantwoorde aanpassing’.

Grens armoederegelingen

In de commissie WIO was veel kritiek op het besluit van het college om de toegang tot de armoederegelingen niet te verruimen van 120 naar 130 procent van het wettelijk sociaal minimum (WSM). Dit voornemen (een ‘kroonjuweel’, volgens sommige partijen) stond in het coalitieakkoord. Wethouder Moorman (PvdA) verdedigde het besluit door te wijzen op de te verwachten grote toename van het aantal mensen in armoede als gevolg van de corona-crisis. “Met deze maatregel kunnen de zeer ruime armoedevoorzieningen van onze stad in stand blijven.” Het aantal mensen in de bijstand stijgt, aldus het college. “Het aantal Amsterdammers dat een bijstandsuitkering ontvangt, is de afgelopen week verder gestegen tot 40.115. In de afgelopen week werden 223 nieuwe bijstandsuitkeringen toegekend.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in