Sociaal raadsman Jeroen Relleke
Sociaal raadsman Jeroen Relleke

In de Europese unie zijn de afgelopen tientallen jaren steeds meer richtlijnen bedacht om consumenten te beschermen. Deze richtlijnen hebben onder andere als doel de economische belangen van de consument te waarborgen. Dit biedt consumenten meer mogelijkheden om voor hun eigen belangen op te komen. De verschillende landen in de Europese Unie zetten de richtlijnen om in nationale wetgeving.

Wetgeving is over het algemeen ingewikkeld en kan vaak op een meerdere manieren worden uitgelegd. De rechter moet dan erbij komen en beoordelen welke partij de juiste uitleg geeft. Zelfs voor een lagere rechter kan de uitleg ingewikkeld zijn. Deze rechter stelt dan vragen aan de Hoge Raad (Nederland). Ook kan een zaak worden voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie.

Als een consument iets via het internet bestelt, heeft hij/zij door de Europese richtlijnen nog extra bescherming. Zo moet bijvoorbeeld duidelijk zijn dat er door het drukken op een online bestelknop, een betalingsverplichting geldt voor de consument.

Zowel de Hoge Raad (12 november 2021), als het Europese Hof (7 april 2022) hebben over de bestelknop meer uitleg gegeven. Uit de tekst van de bestelknop moet klip en klaar duidelijk blijken dat er een betalingsverplichting volgt. De zin “bestelling met betalingsverplichting” is duidelijk. Zinnetjes als “plaats je bestelling”, “bestelling plaatsen”, “bestel nu” en “voltooi boeking” zijn hierin onvoldoende duidelijk.

In de afgelopen maanden zijn er verschillende vorderingen afgewezen door diverse rechtbanken. Consumenten hoefden van de rechter dan niet te betalen voor hun bestelling. Er zijn nu landelijke richtlijnen opgesteld, zodat elke rechter dit soort zaken hetzelfde beoordeelt. Ook als de consument niet komt opdagen bij de rechtszitting, moet de rechter beoordelen of de informatie, die bij de bestelknop staat vermeld, juist is.

Via www.consuwijzer.nl en www.schuldinfo.nl leest u meer interessante informatie waar u als consument uw voordeel mee kunt doen.

Heeft u vragen neem dan contact op met de sociaal raadslieden in uw Buurtteam.

Jeroen Relleke is sociaal raadsman bij Buurtteam Amsterdam Zuid.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in