Commotie over verhoging tarieven energiebedrijven

0
593

Energiebedrijven Eneco, Greenchoice en Vattenfall zijn niet van plan af te zien van een prijsverhoging per 1 oktober 2022, zo meldt NOS Nieuws.

Ze doen dat ondanks een waarschuwing van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat ze zo’n tariefsverhoging 30 dagen van tevoren moeten aankondigen.  De ACM, een onafhankelijke ‘waakhond’,  heeft de energiebedrijven laten weten dat ze een boete riskeren als ze zich niet aan die 30 dagen-termijn houden.

Minister Rob Jetten van Energie kreeg dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur stevige vragen van zowel regerings- als oppositiepartijen. De meeste Kamerleden vinden dat hij de energiebedrijven tot de orde moet roepen.

Tweede Kamerlid Silvio Erkens (VVD) wilde weten waarom  de ACM geen pittige boetes uitdeelt, nu blijkt dat de energiebedrijven de wet hebben overtreden. Minister Jetten verwacht dat ingrijpen door de ACM de snelste weg is om de consument te beschermen. Door het prijsplafond dat het kabinet met de energiebedrijven heeft afgesproken zouden vermoedelijk al in november tarieven van vòòr de Russische inval in Oekraïne worden gehanteerd. Dat had voor de nodige rust gezorgd, maar de recente prijsverhoging gooit dat weer overhoop, zo gaf de minister toe.

Vorige week publiceerde de ACM een voorbeeldbrief, waarmee klanten bezwaar kunnen maken tegen de korte termijn waarop de tariefverhoging is aangekondigd. Pieter Omtzigt, onafhankelijk Tweede Kamerlid, vroeg zich af het nu de bedoeling is dat drie miljoen Nederlanders bezwaar gaan maken. De minister vond het echter effectiever dat toezichthouder ACM dat namens álle Nederlanders doet.

De energiebedrijven voeren aan dat ze door de hoge inkoopprijzen van gas en energie wel de tarieven moeten verhogen. Dat ze die tien dagen van tevoren aankondigen staat in hun voorwaarden, maar volgens minister Jetten moeten ze zich gewoon aan de wet houden.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in