Amsterdam komt met extra steun voor minima

AMSTERDAM De gemeente komt met een pakket maatregelen voor kwetsbare Amsterdammers omdat de energieprijzen zo fors zijn gestegen.

0
1588

Het stadsbestuur neemt extra maatregelen om ook in het laatste kwartaal dit jaar al iets te kunnen doen voor kwetsbare Amsterdammers die door de crisis klem komen te zitten.

Wethouders Rutger Groot Wassink (sociale zaken) en Marjolein Moorman (armoedebestrijding) nemen extra maatregelen omdat de energiekosten flink zijn gestegen en de inflatie torenhoog is. Dat raakt vooral Amsterdamse minima hard. ‘Wie elke maand net de eindjes aan elkaar wist te knopen, komt nu structureel te kort, met schulden tot gevolg,’ schrijven ze aan de raadscommissie Werk, Inkomen en Armoede.

Het Rijk springt weliswaar bij met koopkrachtreparatie en een prijsplafond voor energie, maar die maatregelen gaat pas volgend jaar in. ‘1 januari 2023 is voor iemand die vandaag geen boodschappen kan doen te ver weg.’ Daarom heeft het stadsbestuur, naast de al aangekondigde maatregelen voor komend jaar, enkele aanvullende maatregelen genomen.

Kostendelersnorm

Vooruitlopend op de wetswijziging 1 januari, verdwijnt de kostendelersnorm voor mensen onder de 27 jaar. Ouders met kinderen in die leeftijd krijgen niet langer een korting op hun uitkering, zodat jongeren zich hopelijk minder vaak uit hoeven te schrijven en onnodig op straat te komen te staan.

De uitkering voor dak- en thuislozen gaat in de maanden oktober, november en december omhoog. Daarna gaat ook het minimumloon omhoog. Daardoor stijgt ook de bijstandsuitkering. Het stadsbestuur heeft dit besloten omdat de meeste extra maatregelen voor minima niet voor daklozen gelden.

Er komt een pauze van drie maanden (oktober, november, december 2022) voor Amsterdammers bij wie de gemeente geld inhoudt op hun bijstandsuitkering. Dat geldt niet voor Amsterdammers die hebben gefraudeerd. Deze pauze komt neer op ongeveer 50 euro per maand. Dat kan volgens de gemeente net het verschil maken of je nog kunt rondkomen.

De Individuele Inkomenstoeslag gaat tijdelijk omhoog. Die toeslag is bedoeld voor Amsterdammers met een langdurige laag inkomen en géén zicht op verbetering.

Tot slot wil het stadsbestuur binnenkort een experiment beginnen waarbij mensen die vanuit de bijstand de stap zetten naar betaald werk een financiële beloning krijgen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in