Afwikkeling toeslagenschandaal duurt in Amsterdam zeker tot 2026

0
763

Ruim 5.000 Amsterdamse huishoudens hebben zich bij het Rijk gemeld als slachtoffer van het toeslagenschandaal. De meeste wonen in stadsdeel Zuidoost. Het beoordelen en afronden van zaken van gedupeerde ouders zal nog tot ten minste tot 2026 duren.

Het Amsterdamse college gaat er vanuit dat de gemeente nog in ieder geval deze gehele collegeperiode verantwoordelijk zal zijn voor het geven van een ‘brede ondersteuning’ van deze gedupeerde ouders. In Amsterdam zijn ongeveer 6.600 kinderen woonachtig van ouders die als gedupeerde zijn aangemerkt in het toeslagenschandaal, in de leeftijd van 0-39 jaar. Het gaat om kinderen die op 1 januari 2005, toen de problemen met de kinderopvangtoeslag begonnen, maximaal 20 jaar oud waren en die zijn geboren vóór het ingaan van de Herstelwet (op 2 november 2022).

Vooral Zuidoost

Amsterdam telt ruim 5.000 huishoudens die zich bij het Rijk hebben gemeld als slachtoffer van het toeslagenschandaal. Zij wonen vooral in Zuidoost (34 procent van de gedupeerden), Nieuw-West (16 procent) en Noord (13 procent). Vooral gezinnen in Zuidoost worden het vaakst geraakt. Daar heeft 12 procent van de huishoudens met kinderen zich gemeld als gedupeerde van het toeslagenschandaal tegenover 4 procent van de huishoudens gemiddeld in de stad.

Buurtteams

De ondersteuning aan de gedupeerde ouders vindt plaats via de buurtteams. Buurtteam Zuidoost heeft de grootste opgave in het ondersteunen van gedupeerde ouders, schrijft het college. ‘Hulpverleners merken dat gedupeerde ouders in Zuidoost minder vertrouwen hebben in de hulp die hen vanuit de gemeente wordt geboden. Daardoor vergt het meer inzet om deze ouders te bereiken. Ook waren er veel ouders die eerst de afhandeling van de Belastingdienst wilden afwachten, en daardoor aanvankelijk geen ondersteuningsvraag hadden. Nu de afhandeling bij de Belastingdienst langer op zich laat wachten, komt een deel van deze ouders alsnog in beeld voor extra ondersteuning.’

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in