Actie voor permanente noodopvang daklozen

AMSTERDAM Diverse partijen demonstreerden donderdag voor een permanente winteropvang van daklozen.

0
1561

Oppositiepartijen Bij1, DENK en ChristenUnie, maar ook organisaties van vluchtelingen en dak- en thuislozen pleiten voor een permanente winteropvang voor dak-en thuislozen in Amsterdam.
De winteropvang aan de Transformatorweg is donderdag weliswaar weer van start gegaan, maar die opvang is niet permanent. Hij is alleen open als het te koud is om buiten te slapen. “Het vriest nog niet, maar ook met 5 graden vinden wij het onmenselijk om mensen de straat op te sturen”, zegt Jazie Veldhuyzen, gemeenteraadslid van BIJ1 en woordvoerder namens de demonstranten. Zij hielden donderdag een online-demonstratie.

Er is een dak- en thuislozencrisis gaande in Nederland, aldus de betogers in een verklaring. ‘In Amsterdam zitten alle bestaande voorzieningen vol en de wachtlijsten lopen op tot wel twee jaar.’ Ze nemen het het stadsbestuur kwalijk dat die wil bezuinigen op de noodopvang voor dak- en thuisloze gezinnen. Terwijl er ondertussen ‘duizenden dure woningen worden gebouwd die de meeste Amsterdammers nooit kunnen betalen’. In de hoofdstad van één van de rijkste landen op aarde ‘zou niemand meer op straat moeten slapen’.
In dezelfde verklaring pleit Efraïm Hart van de ChristenUnie voor een permanente 24-uurs opvang voor àlle dak- en thuislozen, al was het alleen maar omdat ‘de corona-crisis hun lot meer zichtbaar heeft gemaakt.’

Voedselbanken

In een videoboodschap bedankt Jazie Veldhuyzen van oppositiepartij Bij1 iedereen in Amsterdam die ’s avonds en ’s nachts de straat op gaat om eten uit te delen, een voedselbank is begonnen, iemand in huis neemt of slaapplekken regelt.
Namens Bij1 heeft hij het stadsbestuur gevraagd een permanente noodopvang in het leven te roepen. Het stadsbestuur voelt daar weinig voor omdat dat een aanzuigende werking zou hebben. Noodopvang zou bovendien alleen zin hebben als mensen perspectief krijgen. “Maar dat is makkelijker gezegd voor wethouders die € 10.000,- per maand verdienen dan voor mensen die noodgedwongen op straat moeten slapen”, sneert Veldhuyzen.

Niet permanent

De raadscommissie Zorg van donderdag 3 december evalueerde de  winterkoude-opvang van het vorige seizoen. Dennis Lahey van de Medisch-sociale Dienst Heroine Gebruikers (MDHG) wees er op dat het stadsbestuur de indruk heeft gewekt dat de winteropvang een 24-uursopvang zou worden. De opvang zou ook het hele jaar open zou blijven, terwijl de huidige winteropvang niet permanent is.

Inmiddels zijn er wèl 104 opvangplekken voor dak- en thuislozen bij gekomen die 24 uur open zijn. “Maar dat is bij lange na niet genoeg gezien de toename van het aantal dak- en thuislozen”, aldus  Lahey. De gemeente moet mensen die het niet meer redden, de helpende hand bieden, meent hij. “En die helpende hand begint met binnenslapen.”
Lahey is het ook oneens met het standpunt van het stadsbestuur dat er alleen opvang komt als dat leidt tot perspectief. Lahey: “Dat klinkt mooi, maar die opvang is het begin van perspectief. Zelfs de grootste voorstanders van repatriëring zeggen dat mensen daartoe méér geneigd zijn als ze enkele dagen in de opvang tot rust kunnen komen.” Hij hoopt dat het stadsbestuur gaat werken aan een systeem waarbij dak- en thuislozen “altijd binnen kunnen slapen en ondersteuning krijgen”.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in