Moeder wist niet beter is een indringend boek over pijn, gemis en vooral afscheid en dood. Het is het literaire debuut van Paul Teunissen (1966), die eerder voor Het Parool en Vrij Nederland verhalen schreef over de zelfkant van de samenleving. “Ik heb een tijd bij het Leger des Heils gewerkt om mezelf te confronteren met leed. Ik wilde het dichtbij halen, zodat ik er nooit door overvallen zou worden”, zegt hij. “Maar God, dat ik nog steeds emotioneel wordt over de dood van mijn moeder. Man, man, man.”

Het boek is sterk autobiografisch. Het kostte Teunissen meer dan twintig jaar om het verhaal op papier te krijgen. Hij probeerde het en liet het dan weer jaren liggen. “Bepaalde situaties raakten me zo, dat ik ze niet goed kon opschrijven. Nu ben ik blij met het resultaat. Ik ben blij dat ik het achter me kan laten.” Schrijven is voor hem een beetje lijden. Zeven uur per dag zit hij in zijn werkruimte in het Volkshotel aan de
Wibautstraat. “Soms lukt het niet. Om te schrijven heb je een soort stemming nodig. Voor dit boek was dat geen fijne stemming. Ik vind dat je krachtige boeken over levenskwesties moet schrijven. Ik probeer dat zo sober mogelijk te doen en niet te verhalend. Ik wil zo direct mogelijk de gevoelens en gedachtes van mijn personages op papier zetten.”

Teunissen groeide op in Gelderland, aan de rand van de Achterhoek. Het gaat het gezin dankzij zijn vaders groothandel in schoenen aanvankelijk voor de wind. Teunissens levenslustige, liefdevolle moeder is de spil van het gezin. Maar dan gaat alles mis. Het bedrijf gaat failliet en zijn moeder krijgt te maken met depressies en alcoholisme. “Mijn moeder was overgevoelig en trok zich de dingen erg aan. Soms sliep ze drie nachten per week niet. Ik hoorde haar
’s nachts ronddrentelen.”

Na het verschijnen van zijn boek kreeg Teunissen veel reacties. “Vrienden van vroeger en oud- klasgenoten stuurden mij lange e-mails. Een hoofdonderwijzer van mijn lagere school – ik denk dat hij nu 85 is – schreef een uitgebreide brief. Mijn zoon, de ‘kleine jongen’ in het boek, heeft het onlangs ook gelezen. Hij vond het mooi en moest aan het eind huilen, zei hij.”

Momenteel werkt de schrijver aan een tweede roman en een filmscenario. “Die film is voor 90 procent verzonnen. Het is een tragikomedie over mijn vader. Pa gaat hij heten.”

Paul Teunissen – Moeder wist niet beter, Uitgeverij Podium

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in