ZZP’ers doen massaal aanvraag voor steun

0
982

AMSTERDAM –  Het aantal aanvragen voor steun door Amsterdamse zzp-ers en andere ondernemers om de Coronacrisis door te komen, stond vrijdag 26 maart op 28.500. Maar hoe werkt dat eigenlijk, steun aanvragen via zo’n ‘Corona-uitkering’? MUG Magazine gaat de komende weken enkele zzp-ers volgen, die zo’n uitkering aanvragen.

Volgens de berichten in de krant is het aanvragen van een ‘Corona-uitkering’ voor zzp-ers en zelfstandigen een fluitje van een cent. Gemakkelijker en soepeler dan het aanvragen van een ‘gewone’ bijstandsuitkering, zonder vermogenstoets en toets op inkomen van een partner. En niet onbelangrijk: de gemeente keert snel uit. Mensen hoeven het uitgekeerde bedrag niet terug te betalen. Dat klinkt allemaal goed. Maar hoe gaat zo’n aanvraag voor een ‘Corona-uitkering’ in de praktijk? Daarover straks meer.

‘Corona-uitkering’ heet Tozo

Het effect van de Coronacrisis op de arbeidsmarkt is immens. Veel mensen hebben onzekerheid over de continuïteit van hun werk en zien hun inkomen mogelijk dalen, aldus het Amsterdamse college in een brief aan de gemeenteraad. ‘Het college maakt zich vooral zorgen over de positie van flexwerkers en zzp-ers. Het versterken van de bestaanszekerheid voor deze groep op de korte termijn heeft nu prioriteit.’ Het kabinet heeft een tijdelijke regeling ingesteld voor onder meer zzp-ers. Hiervoor is de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) in het leven geroepen. De gemeente voert Tozo uit. De regeling geldt voor drie maanden vanaf 1 maart 2020. Het is een aanvullende inkomensondersteuning voor levensonderhoud tot het sociaal minimum. Je hoeft het niet terug te betalen. Wie meer wil weten: https://www.amsterdam.nl/ondernemen/veelgestelde-vragen-corona-ondernemers/Hier staat informatie vanuit het Rijk en de gemeente over alle regelingen die er zijn.

De praktijk

Eerst maar eens kijken hoe het werkt, zo’n aanvraag voor een ‘Corona-uitkering’ voor zzp-ers en andere ondernemers. Dat gaat minder makkelijk dan de persberichten van de overheid doen geloven, zo blijkt. Alleen al om een ‘aanvraagformulier’ aan te vragen, moet je op internet eerst door een reeks van andere formulieren heen. Het begint met een formulier, een soort voorportaal, met vragen over je persoonlijke financiële omstandigheden. Dat is mede om te zien of je in aanmerking komt voor de tijdelijke ‘Corona-regeling’. Niet alleen je vermogen maar ook het inkomen van je partner komt aan bod. Toch maar invullen dus. Na een positieve reactie via internet mogen we dóór naar het volgende formulier, dit keer via de DgiD. Maar ook daar moet je weer een hele reeks financiële gegevens aanleveren, zoals je inkomen over de laatste drie jaar. En als je dat allemaal hebt gedaan, krijg je vervolgens via een email te horen dat je binnenkort een ‘aanvraagformulier’ zal ontvangen. Maar wegens de drukte kan dat wel even duren, staat op de site van de gemeente: er is nog geen definitieve regeling, zo blijkt. Kortom, even afwachten dus.

Meer dan 28.500 aanmeldingen

Inmiddels hebben zich al 28.500 Amsterdammers aangemeld bij de gemeente om in aanmerking te komen voor deze Tozo-regeling. We volgen de komende tijd twee personen, die zich hebben opgegeven via internet en die nu die wachten op het ‘aanvraagformulier’. Het gaat om een kleine middenstander en een zzp-er in de creatieve industrie.

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in