ZZP’er wacht op formulier voor inkomenssteun

AMSTERDAM Bijna 30.000 zzp'ers of ondernemers hebben al steun gevraagd bij de gemeente. MUG Magazine kijkt hoe zo'n aanvraag verloopt.

0
1130

Meer dan 29.600 zzp’ers en andere Amsterdamse ondernemers willen financiële steun van de gemeente tijdens de corona-crisis. Hoe gaat zo’n aanvraag in de praktijk? MUG Magazine volgt een zzp’er en een kleine middenstander. “We moeten wachten op het aanvraagformulier.”

Frits (1992) is een kleine middenstander in de Amsterdamse binnenstad. Hij verkoopt zelfgemaakte kleding. Door de corona-crisis moest hij winkel sluiten en een uitkering aanvragen. “Dat is inmiddels drie dagen geleden”, zegt Frits op vrijdag 27 maart. Via de website van de gemeente heeft hij alle noodzakelijke handelingen uitgevoerd. Nu wacht hij op het goede aanvraagformulier. Frits is een beetje achterdochtig over de Tozo-regeling, de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’. “De gemeente zegt dat ze bij het bepalen van de uitkering geen rekening houdt met het inkomen van mijn partner of met mijn vermogen, maar in de formulieren moest ik daar wel informatie over geven.” Afwachten dus hoe de Tozo-regeling in de praktijk er uit zal zien. Frits zal geen 100-procent uitkering aanvragen. “Ik heb ook nog een parttime baan, dus het zal gaan om een aanvulling op mijn inkomen.”

Tozo-regeling

Het kabinet heeft voor zzp’ers en andere ondernemers die in de problemen komen een inkomensregeling ontworpen. De gemeente voert die uit. Deze Tozo-regeling is begin deze week klaar. Volgens de website van de KvK bestaat de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) uit twee delen:

‘Inkomensondersteuning, afhankelijk van het inkomen en de huishoudsituatie is dit tot maximaal circa €1.500 per maand (netto). Dit hoeft u niet terug te betalen en er is geen vermogens- of partnertoets.

en/of

Een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal €10.157. Deze lening moet u wel terugbetalen, maar met een mogelijkheid tot uitstel van aflossingsverplichting. Er wordt een lager rentepercentage berekend dan nu in de reguliere Bbz geldt.’

Voorschotten

“Vanmiddag starten we met het overmaken van de eerste voorschotten voor zzp’ers”, tweet GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) op vrijdag 27 maart. In totaal hebben zich al 29.610 zzp’ers (stand op maandagmiddag) bij de gemeente Amsterdam gemeld met een aanvraag voor de nieuwe Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. De gemeente streeft ernaar om binnen twee weken alle aanvragers van voorschotten te voorzien.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in