Explosieve groei aanvragen bijstand in Amsterdam

AMSTERDAM Het aantal aanvragen voor bijstand is in Amsterdam bijna verdriedubbeld.

0
1229

AMSTERDAM – In één week tijd is het aantal aanvragen voor de bijstand bijna verdriedubbeld, van 318 naar 830. Daarnaast hebben bijna 35.000 zzp-ers een ‘corona-uitkering’ aangevraagd.

Tot nu toe ging in de coronacrisis alle aandacht naar het aantal aanvragen van zzp-ers die in financiële problemen zijn gekomen. Inmiddels staat de teller voor deze Tozo-regeling al weer op bijna 35.000. Begin deze week stond dat aantal nog op 29.600. Zo snel kan het gaan. Maar sinds deze week stijgt óók het aantal aanvragen voor de ‘gewone’ bijstand. In de weken voor de corona-crisis was het aantal bijstandsaanvragen 318 per week, maar vorige week explodeerde dat aantal naar 830 aanvragen in één week. Een woordvoerder van de gemeente verwacht dat dit aantal de komende weken nog wel zal toenemen.

Bijstand

Het aantal bijstandsgerechtigden in Amsterdam is al een aantal jaren min of meer stabiel. Ga maar na: in 2015 zaten er 40.609 Amsterdammers in de bijstand en eind 2019 waren dat er 38.623. Met elk jaar weer een in- en een uitstroom van zo’n 9.000 Amsterdammers. Sinds vorig jaar wordt via de cohort-aanpak geprobeerd het aantal mensen in de bijstand te laten dalen naar 30.000 in 2022. Met de huidige explosieve instroom door de corona-crisis is dat geen realistisch getal meer, zo lijkt het.

Tozo-regeling

Voor zzp-ers, die hun inkomen sterk zien dalen door de corona-crisis, is er de Tozo-regeling, de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), bestaande uit twee delen: inkomensondersteuning tot maximaal 1500 euro netto per maand en de mogelijkheid van een lening van maximaal 10.157 euro. Ook voor deze regeling groeit het aantal aanmeldingen explosief. De teller staat inmiddels op bijna 35.000.

Suzanne

Als productieassistent in de filmwereld is het altijd hollen of stilstaan, zegt Suzanne. “Ik ben al vele jaren zzp-er en heb mij nooit zorgen hoeven maken om mijn inkomen. Maar sinds begin maart is alles anders.” Van de ene op de andere dag vielen al haar activiteiten stil. Toch heeft ze lang geaarzeld om zich aan te melden voor de Tozo-regeling. “Want wat zou er gebeuren als er toch weer werk komt?“ Zekerheidshalve heeft ze op het aanvraagformulier ingevuld dat ze in april mogelijk toch een omzet van 500 euro zou halen, maar daar had ze later alweer spijt van. “In het echte aanvraagformulier heb ik dat hersteld.” Nu moet ze afwachten hoe het verder gaat.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in