Veel Amsterdammers hebben thuis een schoonmaker. Wat zijn je plichten als ‘werkgever’? Daarover ging het in De Balie op vrijdagavond 23 oktober.
Onder de kop Ongedocumenteerde schoonmakers over de vloer vroegen de journalisten van Live Journalism zich af wat de formele verhouding is tussen een schoonmaker en diens opdrachtgever. ‘Ben jij een goede werkgever voor iemand zonder papieren?’ Het ging specifiek over hulpen in de huishouding en oppaskrachten in een gezin. Niels Jansen zat op het podium in De Balie en hij was heel duidelijk over rechten en plichten. ‘Ook zwartwerkers hebben rechten.’ Jansen kan het weten, want hij is arbeidsrecht-advocaat en docent aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Schoonmakers hebben een duidelijke rechtspositie, maar minder dan gewone werknemers.’ Hij noemde vier weken doorbetaalde vakantie, 8 procent vakantiegeld en zes weken doorbetalen bij ziekte de belangrijkste rechten, naast het minimumloon. ‘Iedereen met een huishoudelijke hulp is ook werkgever met alle plichten die daar bij horen.’
Ongedocumenteerden
Onder het motto Zwoegen in de schaduw houden de journalisten van Live Journalism meerdere bijeenkomsten over de wereld van Amsterdammers die werken zonder papieren. De vorige bijeenkomst in De Balie ging over ongedocumenteerden, de bijeenkomst van 23 oktober was vooral gewijd aan schoonmakers. Maar er is een duidelijke overlap: veel schoonmakers zijn ongedocumenteerd. Het gaat daarbij om grote aantallen. Ombudsman Arre Zuurmond gaat uit van mogelijk 30.000 ‘ongedocumenteerde’ werkers in Amsterdam. Niels Jansen schat het aantal zwart werkende huishoudelijke hulpen in Nederland op meer dan 400.000.