Zonnepanelen versus radiatorfolie en tochtstrips

0
1151

In mijn vorige column schreef ik dat ieder huishouden €230,- meer als teruggave energiebelasting zou krijgen. Een oplettende lezer suggereerde dat dat €430,- moet zijn. Hij heeft een punt als je de verlaging van de energieheffing op elektriciteit voor de eerste 10.000 kWh van 15 naar 6 eurocent meeneemt. Een gemiddeld huishouden bespaart hierdoor nog eens ongeveer €200,-. Dat levert €430,- op.

Maar hier zit dan ook gelijk het addertje onder het gras. We praten over gemiddelden. Neem nou een huishouden dat volledig de energietransitie heeft ondergaan, met subsidies goed is geïsoleerd, van het gas af is en overgeschakeld op elektriciteit en voorzien van wederom gesubsidieerde zonnepanelen en warmtepompen. Zo’n huishouden is niet duurder uit. De regering heeft namelijk de energieheffing op elektra verlaagd. Deze verlaging compenseert de gestegen variabele leveringskosten van elektra. De elektraprijs blijft hierdoor gelijk. En blijft de totale energierekening gelijk, want gas wordt niet gebruikt. Maar dit huishouden krijgt als toetje wel bovenstaande €230,- als teruggave energiebelasting.

Maar hier kan de gemiddelde bijstandsgerechtigde of lageloner alleen maar van dromen. Die zit vaak in een huurwoning en is voor zijn verwarming afhankelijk van gas, want transitie is onbetaalbaar voor de coöperatie of de huisbaas ziet jou als melkkoe. Die gasprijs is nu met circa 43 eurocent per kuub gestegen, omdat de regering de energieheffing op gas niet heeft verlaagd. Als je de €230,- tegemoetkoming in ogenschouw neemt, betekent dat je slechts de eerste 536 kuub gas gesubsidieerd krijgt. Daarboven spek je de staatskas.

Als bedankje van de overheid krijg je wel een gratis energiepakket met daarin onder andere tochtstrips en radiatorfolie. De een krijgt door de overheid gesubsidieerde zonnepanelen en de ander radiatorfolie. Tsja! Daarnaast krijg je het dringende advies een zandloper in de badkamer op te hangen, zodat je niet te lang doucht. De zandloper moet je wel zelf aanschaffen. Die zit niet in het gratis energiepakket. Te duur zeker? Je zou er bijna cynisch en ondankbaar van worden.

Jacques Peeters is spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in