De vier mannen van de Amsterdamse band Zinkbuis maken recht voor z’n raap nederbiet. Ze zingen in de taal van hun moeders en op de toon van hun vaders. Met hun glazige blikken maken ze ieder broekje nat. Dit is geen goede muziek, geen mooie muziek en zeker geen romantische muziek. De muziek van Zinkbuis is leuk en soms een beetje hard.

MUG Magazine had in maart 2016 een gesprek met Zinkbuis:

Het zijn sprankelende liedjes, waar Koen ten Brummelaar (gitaar) van de Amsterdamse band Zinkbuis op stuitte toen hij via de platencollectie van zijn vader ging speuren naar Nederlandstalige popmuziek van weleer. Koen: “Mijn vader was op de radio aangewezen als hij iets nieuws wilde horen, maar wij hebben internet en verzamelalbums. Zo kun je makkelijker nieuwe bands ontdekken.”

Inmiddels maken ze hun eigen liedjes van rond de drie minuten. Aanvankelijk schreef Auke de Vries (toetsen), die de band heeft opgericht, in het Engels, maar het leek hem wel een uitdaging om in het Nederlands te zingen, zonder in ‘zeurderige’ kleinkunst of levensliederen te vervallen, want daar associëren mensen Nederlandstalig vaak mee. “In het begin mompelde ik maar wat; als het maar lekker klonk. Maar nu articuleer ik beter, want het publiek pikt het niet als ze niet kunnen horen waar het over gaat.” Maar de muziek, die Koen omschrijft als ‘rappe nummers met een energieke groove,’ staat toch wel op de voorgrond.

Zinkbuis, dat verder bestaat uit Marijn Scholten op drums en Willem Don op bas, deelt de oefenruimte met vijf andere bands. Is wel zo handig. Koen: “Er staan hier vier goede versterkers, zodat je er altijd een geluid uit kunt halen dat je ligt.”

Afgelopen jaar traden ze zes keer op, maar het vinden van een speelplek in Amsterdam is geen sinecure. Auke: “Er zijn wel podia in Noord-Holland, maar dat is meestal voor lokaal talent bedoeld. Daar heb je als dertiger uit Amsterdam weinig te zoeken.” Het speelplezier is er niet minder om. En als het publiek leuk reageert, krijgen ze daar weer energie van. Nee, bekend hoeven ze niet te worden.

Ze hebben net de eerste vijf liedjes gratis online gezet, zodat ze in ieder geval kunnen laten horen wat voor muziek ze maken. Rijk word je er niet van, maar daar is het hen ook niet om te doen. Koen: “Als je liedje op Spotify 5.000 keer wordt beluisterd, kun je nét één biertje kopen, dus voor de hele band aan het bier kan, moet je 20.000 keer zijn aangeklikt.”

Tekst Arnoud van Soest
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in