Waltoo Dors (vader), Xavi Dors en Urby Emanuelson (oom) © Tycho Müller

Samen met andere jongeren voetballen en eten. Xavi Dors (15) richtte ‘Voetballen voor Veiligheid’ op. ‘Door te praten ontstaat er begrip.’

Door Jaap de Groot

Zijn rugnummer 10 symboliseert niet alleen zijn centrale positie binnen het elftal, maar ook zijn rol buiten het veld. Want ook daar is de 15-jarige Xavi Dors de spil waar veel om draait. Ondanks zijn jonge leeftijd is de Amsterdammer initiatiefnemer van de stichting Voetballen voor Veiligheid en het concept Be Good 4 Your Hood. Allebei gericht op meer veiligheid en leefbaarheid in Amsterdam Zuidoost.

Het project Voetballen voor Veiligheid bleek zelfs goed te zijn voor de Nationale Kinderprijs 2022, die Xavi op 16 november in de Utrechtse Stadschouwburg uit handen kreeg van staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Vanuit Qatar had bondscoach Louis van Gaal zelfs een speciale videoboodschap voor Xavi. Van Gaal vond het een eer hem toe te spreken: ‘Xavi verbindt mensen en motiveert hen voor een betere wereld. Hij doet dat op zijn manier. Ik sta achter hem en wens hem veel succes.’

Xavi maakte deel uit van een top 10 van kanshebbers die voor de Nationale Kinderprijs waren genomineerd. Al deze jongeren, tussen de 8 en 17 jaar, maakten het afgelopen jaar een wezenlijk verschil in onze samenleving. Een greep uit de nominaties, om aan te geven hoe bewust en creatief kinderen omgaan met de negatieve aspecten van onze maatschappij. Zo regelde een jongen van 9 jaar een regenboog zebrapad in zijn dorp omdat hij vindt dat iedereen moet kunnen zijn wie hij is.

Een 14-jarige jongen maakte op zolder zijn eigen militair museum en zet zich offline en online in voor herdenkingen en veteranen.

Een ander 11-jarig kind haalde 140.000 euro op met een korte broeken actie voor een zieke klasgenoot.

Het zijn indicaties van het bijzondere niveau van de genomineerden en het zegt veel dat de stichting van Xavi uiteindelijk tot winnaar werd uitgeroepen. Goed voor een award en 1.000 euro, dat Xavi voor zijn eigen goede doel kan aanwenden.

Gesprek

Een project dat hij in 2019 op 12-jarige leeftijd begon, nadat hij in Zuidoost getuige was geweest van geweldsincidenten. “Vrij kort achter elkaar werd de buurt geconfronteerd met drie steekpartijen en was voor mij de grens bereikt. Samen met mijn ouders heb ik de stichting Voetballen voor Veiligheid opgericht en ben andere jongeren gaan uitnodigen om te sporten, samen te eten en vooral met elkaar in gesprek te gaan. Later heb ik ook de politie en straatcoaches gevraagd, omdat daar vaak ten onrechte negatief tegenaan gekeken wordt. Door met elkaar te praten, ontstaat er toch begrip. De marechaussee en andere sectoren hebben nu ook laten weten mee te gaan doen.”

Vervolgens besloot Xavi voetbaltoernooien te organiseren, waarbij hij werd geholpen door bekende politici en voetballers. Zoals zijn oom en 17-voudig international Urby Emanuelson, die onder meer uitkwam voor Ajax, AC Milan, AS Roma en FC Utrecht. “Veel kinderen beschouwen mijn oom als een groot voorbeeld. Tijdens zo’n toernooi praat hij veel met ze en trapt altijd een balletje mee. Dat vinden ze geweldig en triggert anderen om er de volgende keer ook bij te zijn.”

Praten met Xavi is luisteren naar iemand die helemaal in zijn missie opgaat. Bevlogen, positief en buitengewoon correct. Een uitstraling waarin tolerantie en respect samenvallen. Neem de actie die hij vorig jaar kerst opzette. “Met kinderen uit de buurt zijn we kerstbrieven gaan schrijven aan eenzame ouderen in Zuidoost. Simpel te doen, terwijl het een enorm positief effect had. Die boodschap probeer ik ook steeds over te brengen: juist wij jongeren moeten ons blijven inzetten, wij zijn immers de toekomst.”

Buurt

Communicatie loopt daarom als een rode draad door zijn acties. Inmiddels heeft hij 11.000 volgers op Instagram en is de organisatie van Voetballen voor Veiligheid groeiende. “Een keer in de maand komen we bij elkaar om samen met andere jongeren de actualiteiten te bespreken. We bespreken dan de problemen en kijken in hoeverre we die positief kunnen beïnvloeden.”

Met de Nationale Kinderprijs is het hoogtepunt van 2022 wel duidelijk, maar wat zijn de nieuwe ambities voor 2023? “Nog meer prijzen pakken en nog meer impact maken”, klinkt het resoluut. “Natuurlijk komt er weer een voetbaltoernooi en verder proberen we te schakelen op de situatie hier in Zuidoost. Een prachtige wijk, waar iedereen zich veilig moet voelen. Dat probeer ik ook via mijn project Be Good 4 your Hood te stimuleren, met de boodschap goed en zuinig op je buurt te zijn.”

Xavi, die komend seizoen uitkomt in het onder 17-team van profclub Almere City, benadrukt dat hij juist zoveel mogelijk samen wil doen. “Dat maakt het krachtiger. Daarom hoop ik op samenwerking met de ArenA en zelfs de KNVB. Het zou heel mooi zijn als ook de voetbalbond met ons meedenkt en meedoet om de buurten leuker en veiliger te maken.”

www.voetballenvoorveiligheid.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in