door Stella de Swart

Ben jij in staat op een ander manier de wereld in te kijken? Als iedereen vanuit een ander perspectief zou kunnen kijken, zou de wereld een stukje mooier zijn. Een wereld waarin wij elkaar meer begrijpen en meer respect krijgen voor iedereen. Problemen en uitdagingen vanuit een andere hoek bekijken, biedt nieuwe inzichten en mogelijkheden voor 2023.

Ook armoede kun je op verschillende manieren interpreteren. Wat is arm? Wat is rijk? Ben je rijk als je veel geld hebt? Ben je juist rijk als je gezond bent? Of ben je pas echt rijk als je lieve vrienden en familie om je heen hebt?

Vanuit mijn perspectief gezien voel ik mij ontzettend rijk. 18 november vierde ik mijn 57e verjaardag, ik ben gezond. Ook heb ik het geluk gehad dat mijn lieve moeder 57 jaar in mijn leven was, ze overleed onlangs. De laatste jaren van haar leven verbleef zij in een verzorgingshuis. Doordeweeks bezocht ik haar alleen. In het weekend ging ik samen met één van de kinderen op bezoek bij hun mamagrandi. We dansten samen, ik douchte haar en lakte haar nagels. Onze moeder was een wereldburger, een belezen, trotse vrouw, en ze is vast ook trots op mij. Juist nu ik als professioneel spreker en adviseur ‘armoede krijg je gratis’ het land doorreis met mijn boek onder de arm. Al jaren vertel ik mijn verhaal aan zalen vol geïnteresseerden uit het bedrijfsleven, gemeentelijke- en rijksambtenaren die in het ‘het sociale domein’ werken. Ik vertel hun over de Participatiewet. Vanuit het perspectief van mensen die zelf in de bijstand zitten, voelt deze wet als een gevangenis. Het recht op een net-niet-genoeg-inkomen is gebonden aan een oerwoud vol regels. Ik sprak over armoede voor Koningin Máxima, wethouders Marjolein Moorman en Rutger Groot Wassink, en vele anderen. Als dank kreeg ik vaak een bos bloemen.

Vorig jaar kon ik mijn boek ‘Armoede krijg je gratis’ uitgeven dankzij een crowdfunding-actie. Meer betaalde uitnodigingen om te spreken volgden, een tweede druk is onderweg. Als zzp-er wil ik nu uit de bijstand komen, maar dat valt niet mee. Mijn gevecht betreft het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Je leest het verhaal op de website van MUG: ‘Het doolhof van een zzp-er in de bijstand’. ‘Te gek voor woorden!’, en dat is het.

Net als mijn moeder altijd deed, ga ik door met opgeheven hoofd. Ook wil ik in 2023 andere mensen vanuit een ander perspectief Nederland laten zien, en vooral inspireren.

Veel goeds in 2023!

Stella de Swart is spreker/adviseur op gebied van armoede en schulden. Ze schreef het boek ‘Armoede krijg je gratis’.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in