De winteropvang in Amsterdam blijft door de kou langer open.
De winteropvang aan de Transformatorweg in West zou eigenlijk maandag 3 april sluiten, maar blijft door de weersomstandigheden wat langer open.
Het Parool sprak met de 52-jarige Fabian, die tot eind januari zes maanden in een bedrijfswoning van een vriend woonde. Omdat diens bedrijf failliet ging, stond hij ineens op straat. Via de gemeente kwam Fabian, die hartpatiënt is, in de winteropvang op de Transformatorweg terecht.
Hij slaapt nu in een zaaltje met negen stapelbedden. Nou ja, slapen… Er is op slaapzaal veel onrust, vertrouwt hij de verslaggever toe. ‘Er wordt soms geschreeuwd of ruzie gemaakt.’ Maar ja, alles is beter dan slapen onder een brug, wat hij tijdens een vorige winter wel eens een paar maanden heeft gedaan.
Uit cijfers van de gemeente blijkt dat de meerderheid van de daklozen in de winteropvang man is en niet de Nederlandse nationaliteit heeft. De meesten zijn het afgelopen jaar naar Amsterdam gekomen en ze hebben zich bij de winteropvang aangemeld, omdat er een tekort aan betaalbare woningen is, omdat ze hun werk hebben verloren, zijn gescheiden of omdat hun illegale onderhuur of slaapplek op de bank bij een kennis is beëindigd. Een grote groep heeft daarnaast ggz-problemen of is verslaafd. Naar schatting telt Amsterdam tussen de 1.100 en 2.500 economisch daklozen.
Er zijn vier winteropvanglocaties in de stad met plek voor zo’n 450 daklozen. Zij krijgen nog een paar dagen respijt, omdat het nog te koud is om buiten te slapen. Je komt overigens pas in de winteropvang terecht als je door de GGD gescreend bent.
De 84-jarige Hans is vanwege zijn leeftijd een uitzondering. Vroeger woonde hij in Spanje en zat hij in de confectie. ‘Ik wist niet dat het zo moeilijk was om hier een woning te vinden.’ Straks staat hij weer op straat. ‘Ik weet niet goed waar ik heen moet. Gisteren heb ik ook nog gehoord dat ik vergeetachtig ben. Ik heb zo zitten janken.’