Ivens stapt op ‘wegens grensoverschrijdend gedrag’

0
628

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) is per direct afgetreden na klachten over grensoverschrijdend gedrag.

Een wethouder die aftreedt wegens grensoverschrijdend gedrag, dat komt niet vaak voor. Maar het overkwam de Amsterdamse wethouder Ivens. Hij stapte op na een onderzoek dat was ingesteld door burgemeester Halsema. Ivens schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij grensoverschrijdende opmerkingen heeft gemaakt in de richting van vrouwelijke medewerkers. Hij benadrukt dat de klachten geen betrekking hebben op fysiek contact, maar op opmerkingen die als ‘overdonderend, grensoverschrijdend of zelfs seksualiserend’ zijn ervaren. ‘Achteraf moet ik wel constateren dat deze klachten helaas terecht zijn.’ Ivens zegt zich onvoldoende rekenschap te hebben gegeven van het hiërarchieverschil tussen wethouder en ambtenaar.

Complete verrassing

Zijn ontslag en de aanleiding kwam maandag voor de gemeenteraad als een complete verrassing, schrijft NRC Handelsblad. Ivens, ruim vijftien jaar actief in de Amsterdamse gemeente, informeerde afgelopen weekend SP-fractievoorzitter Erik Flentge, die op dat moment nog niets wist van het onderzoek dat door burgemeester Halsema in maart was opgestart. Flentge wist ook niets van de eerdere waarschuwingen aan Ivens uit 2019 over grensoverschrijdende en seksistische opmerkingen.

Nieuwe wethouder?

Het vertrek van Ivens betekent niet automatisch dat de SP een opvolger in het college voordraagt, aldus NRC. Getalsmatig is de SP niet nodig om de overige collegepartijen aan een meerderheid in de gemeenteraad te helpen. Volgend jaar maart, over ruim een half jaar, zijn er ook weer gemeenteraadsverkiezingen. SP-fractievoorzitter Flentge wil nog niet op die situaties vooruitlopen, zegt hij in NRC. ‘De aandacht gaat nu eerst uit naar de ambtelijk medewerkers die de meldingen hebben gedaan.’

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in