Tekst Trudy Admiraal | Beeld Sodis Vita

Peggie: “Mijn oog viel op een vacature bij Olympia. Trambestuurder bij GVB. Een afwisselende baan, midden in de stad waar ik van houd. Een flexibel rooster, veel vrijheid en eigen inbreng, dat leek me wel wat.”

Ze schreef haar allereerste sollicitatiebrief sinds lange tijd en ook haar enige. “Want ik werd al dezelfde middag gebeld door Olympia en kon de volgende dag naar het kantoor komen op het Rhijnspoorplein. Ik was daar met zes sollicitanten. We kregen uitleg over GVB en moesten gelijk aan de slag. Rekentoets, taaltoets, elevator pitch. Want ze willen alleen de allerbeste mensen aannemen.”

Het eerste dat haar die middag opviel, was de fijne sfeer. “Het was heel gezellig. Plezier in het werk staat bij GVB voorop. Ik dacht onmiddellijk: hier zou ik wel bij willen horen.”

Na die middag volgden meer bijeenkomsten bij Olympia. Peggie: “Ik kreeg een verkeerstest en we deden rollenspellen met acteurs. Je moet met alle soorten reizigers om kunnen gaan dus dat ga je oefenen. Op de vierde dag mocht ik een stukje tramrijden. Doodeng! Ik ben gewend met de auto door de stad te rijden, maar zo’n tram is toch echt wat anders. Vooral de elektrische rem is wennen.”

Samen met Olympia besloot Peggie eerst de opleiding voor conducteur te doen. “Zo kon ik vertrouwd raken met de tram. Na een jaar vroegen ze me of ik de opleiding voor trambestuurder wilde doen. Die heb ik nu net afgerond. Het oefenen in de simulator bij remise Havenstraat heeft me over mijn angst geholpen. Je leert de cabine kennen en je oefent met kijken. Daarna ga je met een instructeur in de stad rijden.” Ze lacht: “Thuis zeiden de kinderen: mamma zit op de tramschool!”

Ze geniet met volle teugen van haar werk op de tram. “Ik wissel de beide functies nu af. Als conducteur kun je iets persoonlijks toevoegen. Als er bijvoorbeeld een schoolklas instapt, vraag ik even op welke school ze zitten. Dan wens ik ze via de omroepinstallatie een mooie dag in Artis, dat vinden die kinderen prachtig. Als bestuurder kom je soms ogen en oren tekort. Je moet natuurlijk de route goed kennen en wissels omzetten. Ik kan op álle lijnen rijden, ook baanvak, dat zijn de stukken waar de tram harder mag rijden zoals naar IJburg en Amstelveen. Ik focus op veiligheid maar je praat als trambestuurder natuurlijk ook met reizigers en ik zit de hele dag te zwaaien naar collega’s die voorbij komen. Ja, dit is echt een héél leuke baan!”

GVB is hard op zoek naar nieuwe collega’s! In 2020 heeft GVB 100 tram-bestuurders en 50 -conducteurs nodig.
Voor trambestuurder geldt: mbo 3 werk- en denkniveau, minimaal 21 jaar, lengte tussen 1.65 en 1.90 meter, met theoriecertificaat rijbewijs B.
Voor tramconducteur geldt: mbo 2 werk- en denkniveau, minimaal 18 jaar, lengte tussen 1.60 en 1.95 meter, minimaal 28 uur per week werken.
Voor beide functies krijg je een opleiding. Neem voor meer informatie contact op met Olympia, tel. 020-4892634.

met medewerking van Olympia

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in